Казахте ли "Уязвима"?

Деликатната кожа е реалност и A-Derma даде определение за нея: това е уязвима кожа с отслабена бариера. При нарушен баланс кожната бариера е по-пропусклива, по-лесно се сенсибилизира и дразни, което води до дълбок дискомфорт - както физически, така и психологически.

В зависимост от източника на деликатността има 4 типа деликатна кожа(1) : конституционална деликатна кожа, свързана с възрастта (деца или, в другия край на скалата, възрастни хора) или с местоположението ѝ (клепачи, шия, деколте или чело), деликатна кожа поради околната среда, нормална кожа, отслабена от определени обстоятелства като емоционален или екологичен стрес (климат, замърсяване), ятрогенна деликатна кожа, отслабена от фармакологични или хирургични процедури, и патологична деликатна кожа (склонност към атопия, розацея, склонност към акне, реактивна кожа), при която кожата проявява по-малка устойчивост на агресия. 

Тези много подробни познания за деликатността на кожата позволяват на A-DERMA да предлага целенасочени решения чрез продукти за хигиена и грижа, адаптирани към специфичните нужди на всеки тип кожа.

(1) Stalder JF et al (2014) Fragility of epidermis and its consequences in dermatology (Деликатността на епидермиса и последиците от нея в дерматологията). JEADV 28, (Suppl.4), (1-18). 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021

Имам ли деликатна кожа?

Кожата Ви е деликатна, ако следните признаци са Ви познати: сухота, зачервяване, лющене, които можете да видите; стягане, изтръпване, сърбеж, които можете да усетите. Тези прояви могат да бъдат предизвикани от временни външни фактори, като топлина, студ, замърсяване, вятър или медицински процедури... но също така и от кожни заболявания или вътрешни фактори като стрес.

Дидие Кусту - дерматолог

Нашите експерти отговарят на Вашите въпроси

Кожата на бебетата е незряла. По-тънка и по-дехидратирана, с все ощенедостатъчно изграден хидролипиден филм и с неутрално PH вместо киселинно, тя е по-уязвима и по-пропусклива за външни агресивни фактори.

Двете неща са неразривно свързани. Атопичният дерматит, известен също като екзема, е състояние, свързано с генетични фактори, и което се характеризира с уязвима кожна бариера и имунна дисфункция. Тази "хронична и сърбяща възпалителна дерматоза", според медицинското определение, се отличава по време на фаза на обостряне с червени петна с неправилна форма, с малки мокрещи мехурчета, които се превръщат в струпеи, както и с изключителна сухота на кожата, придружена от интензивен сърбеж.,. С хроничен характер, атопичният дерматит се проявява главно в детството, като в повечето случаи отшумява след 3 годишна възраст или понякога след юношеството.

Акнето е източник на двойна уязвимост. Хронично възпалително заболяване на космения фоликул, което съчетава хиперсеборея (мазна кожа), хиперкератинизация (микрокисти), бактериална пролиферация и възпаление (червени и понякога гнойни пъпки), причинители на несъвършенства и отслабена кожна бариера. Към това се добавя и ефекта на раздразнение и уязвимост на кожата, в следствие на провеждане на дерматологични процедури. От друга страна, при несъвършенствата се наблюдават признаци на уязвимост: изключителна сухота, дехидратация, лющене, усещане за парене и пощипване.

Винаги готови да слушаме

За да разберем по-добре деликатната кожа и да разработим най-подходящите дерматологични продукти, ние активно се вслушваме в нуждите на пациентите и потребителите. Това се нарича ориентираност към пациента и е основна концепция, която ръководи всички наши подходи.

Толерантността и ефикасността са в основата на разработването на нашите продукти, но те имат смисъл само ако предлагаме практичност и лекота на употреба, които създават постоянна употреба в ежедневието. Ключът към ефективността се крие не само в ефективността на формулите, но и в тяхното редовно нанасяне. 

Обратно към началото