AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Атопична екзема: облекчаване на сърбежа

" Толкова много сърби! Не! Не се чеши! " Запознати ли сте с този малък диалог? Може би сте го имали с децата си... или със себе си. И все пак разчесването, макар и да носи незабавно облекчение, засилва сърбежа, като увеличава червените плаки и раздразнението, да не говорим за риска от инфекция, ако ръцете или ноктите са мръсни. И така, какви са решенията срещу разчесване? Споделяме с вас няколко съвета, одобрени от професионалисти (и родители!).

 • Нанасяйте предписаното лечение или продукт за грижа за кожата върху засегнатите области всеки ден. Спазването на ежедневна рутинна грижа за кожата е от съществено значение за трайно облекчение. 
   
 • Избирайте изключително нежен емолиентен почистващ продукт без сапун,с адаптираноpH на кожата и съхраняващ кожната бариера(вашата защита срещу агресивните фактори).
   
 • Ограничавайте къпането или вземането на душ до пет минути и с хладка вода (максимум 35°C).
   
 • Подсушавайте с потупване, а не търкане, след взимане на душ или след измиване на ръцете.
   
 • Предпочитайте свободни дрехи, за да ограничите протриването.
   
 • Избягвайте алергичния контакт с прахови акари, като използвате устойчив протектор за матрак, и се отървете от килимите.
   
 • Не се покривайте прекалено много през нощта и поддържайте стайна температура между 18 и 20°C

Как да съчетаете бариерните жестове и превенцията на екземата?

Прекомерното миене на ръцете с гореща вода и сапун променя кожната бариера и я прави по-чувствителна към алергени и дразнители. Ето как се появяват червените плаки и сърбежът...
Съвети за запазване на ръцете: 
 

 • Изберете хидроалкохолни гелове вместо разтвори, които са по-течни, но по-дразнещи. 
   
 • Изберете почистващо олио, когато единствената възможност е измиване с вода. 
 • Студът е много успокояващ и действа като своеобразна анестезия: дръжте емолиентния продукт в хладилника, за по-интензивно успокояване при приложение или поставете плик със замразен грах върху засегнатата област. За избягване на парене, не го оставяйте прекалено дълго време или го увийте в кърпа.
   
 • Дръжте ръцете си заети с анти-стрес топка например, или още по-добре, почесвайте заместител, като например лента с велкро, поставена на дреха или на плюшено животно за малките деца.
   
 • Дръжте ума си зает, за да отвлечете вниманието си от сърбежа: отделете за себе си поне малко време за релаксация или упражнения, потопете се в любимата си музика или дори потърсете помощта на терапевт, когато имате чести обостряния.
   
 • Поддържайте ноктите си или тези на детето си късо подрязани или добре изпилени, за да не увреждате допълнително и без това много уязвимата кожа.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

За да облекчите обострянията и да направите екземата по-поносима, е важно да не се разчесвате. В идеалния случай, трябва да отвлечете вниманието си или да опитате метод за релаксация, като например медитация. Един от триковете е да държите в джоба си малко, плоско камъче, което да прекарвате по кожата си, когато тя е прекалено сърбяща. Студенината на камъка и нежният масаж на зоната са начин да заблудите усещането за сърбеж, без да се нараните, независимо дали става въпрос за възрастен или дете. Други предпочитат да поставят хладен компрес или свежа и чиста кърпа. Но внимавайте да не използвате кубче лед, тъй като то може да изгори кожата.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL е серия продукти, която напълно отговаря на нуждите на сухата кожа, склонна към атопична екзема, за цялото семейство, благодарение на действието си срещу разчесване и формулите, които могат да се използват още от раждането. 

EXOMEGA CONTROL
Обратно към началото