AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Съдържание

Разпознаване и облекчаване на контактната екзема

Разпознаване на типа екзема

Ако тези плаки са локализирани предимно в гънките (шия, зад ушите, лакти, колене) и са съчетани със суха кожа по останалата част на тялото, това може да е индикация за атопичен дерматит. Ако този симптом се прояви внезапно и вие (или той/тя) не сте предразположени към атопична екзема, това може да е контактен дерматит (т.е. алергиченили иритативен) или псориазис (при който червените плаки са покрити с люспи). Само лекар може да потвърди диагнозата. Междувременно, за да разберете как да успокоите и защитите кожата, следвайте насоките!

Алергичният или иритативен контактен дерматит в няколко точки:

  • Това, което се вижда: червени плаки, кожа, която е„мокреща“ (т.е. отделя се течност от повърхността на раната)
     
  • Това, което се усеща: силно изразен сърбеж
     
  • Причините: контактната екзема може да бъде алергична (в 20% от случаите*), т.е. кожата е в контакт с алерген и реагира. Той може да бъде и иритативен(в 80% от случаите*), когато кожата е в контакт с раздразващ агент или е подложена на търкане, предизвикващо от своя страна раздразнение.
     
  • Засегнатите области: могат да бъдат всички зони на лицето и тялото. Често ръцете са най-предразположени към този тип екзема, тъй като са доста открити.

 

A. Nosbauma, J.-F. Nicolas, M. Vocanson, A. Rozieres, F. Berard; Алергичен и иритативен контактен дерматит. Патофизиология и имунологична диагностика

Алергична или иритативна контактна екзема:
третиране

В случай на алергия, кожните тестове са полезни, за да се установи причинителят и след това да бъде избягван, колкото е възможно повече, което е предпоставка за възстановяване. В случай на иритативна екзема, трябва да се установи източникът на раздразнение (сапун, перилни препарати и др.) и да се избягва използването му.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021

Алергична контактна екзема:
причините

Но защо? Контактната екзема е алергична реакция на кожата на вашето дете... Научете повече тук!

Причините за контактна екзема

Алергичен контактен дерматит: зоните

Тяло, лице, ръце, скалп: засегнатите области са пряко свързани с контакта с алергенния продукт, но има различни начини за третиране, успокояване на обострянето и възстановяване на кожата. 

Зоните, засегнати от контактна екзема.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

ДУМАТА НА ЕКСПЕРТА

На пръв поглед, контактната екзема не представлява критерий за тежест. Важно е обаче незабавно да се отстрани раздразващият фактор или продукт, който я е предизвикал, и да се успокои кожата с локално кортикостероидно лечение, съчетано с прилагане на медно-цинкови кремове. Въпреки това, може да е полезно да се проведат тестове за алергия, за да се идентифицира въпросният продукт и да се отстрани от заобикалящата ви среда, особено ако засегнатият е дете, и да се избегне бъдещо обостряне.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Алергична контактна екзема: нашите съвети за успокояване на засегнатата кожа!

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021

Справяне и облекчаване на обострянията на алергична контактна екзема

В допълнение към прилагането на медикаментозно лечение на лезиите, успокояването, хидратирането и възстановяването на засегнатата кожа също е полезно. 

Как успокоявате обострянето на екзема?
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021

Контактна екзема или псориазис? Ние ви напътстваме!

Симптомите са доста сходни, но все пак това са две много различни състояния със собствено лечение. Като се разгледат внимателно плаките и свързаните с тях симптоми, може да се разбере дали става въпрос за екзема или псориазис. Тук ви казваме всичко. 

Екзема или псориазис - как да ги различим?
Обратно към началото