AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-DAUGHTER-SITTING_LARGE_2021
Съдържание

Причини за атопичен дерматит

Атопичният дерматит или атопичната екзема се причинява от генетични фактори, които се предават по наследство (наследявасе от родителите). Развива се, защото кожната бариера, която защитава кожата, е отслабена.

Освен наследствеността, заболяването може да бъде предизвикано и от множество други фактори: стрес, различни фактори от околната среда (прахови акари, полени, животни, вълна, прах за пране и т.н.), никнене на зъби или изпотяване в гънките (колене, подмишници, лакти, ушни миди). 

Наследствени причини
за атопичен дерматит

50% от децата с родители атопици развиват атопична кожа. Този процент нараства до 80%, ако и двамата родители са засегнати: следователно атопичният дерматит е хронично и наследствено заболяване, дори ако не е заразно. Развива се, защото защитната бариера на кожата е недостатъчна (липсва хидролипиден филм, т.е. едновременно вода и мазнини), което я прави по-чувствителна към външни агресивни фактори и по-лесно пропускаща алергени.

AD_FAMILY-HUGGING_LARGE_2021

Моята 4-годишна дъщеря има атопична екзема от 3-месечна възраст. Съпругът ми го е имал като дете. По време на обострянето тя спи лошо, както и ние!

Летисия, майка на Зое
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021

Атопична екзема
поради стрес

Когато атопичната екзема се обостря, причината може да е стрес. Проучванията показват, че 32% от възпалителните остри фази се предизвикват от стрес. Колкото повече осъзнавате този фактор, толкова по-внимателни можете да бъдете в опитите си да се отпуснете, да практикувате упражнения за дълбоко дишане или да се грижите за себе си, за да смекчите последиците. 

Атопична екзема
поради алергени

Атопичната кожа е реакция на свръхчувствителност към алергени от околната среда. Нарушаването на кожната бариера води до прекомерна загуба на вода и улеснява проникването на тези алергени (животински косми, полени, замърсяване, козметика или домакински продукти), което активира имунната система и предизвиква възпаление. Възможно е да се установят тези алергени (чрез изследване при дерматолог или алерголог) и след това да се избягва излагането на идентифицираните алергени, колкото е възможно повече, за да се разредят острите фази.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Атопична екзема, причинена от
топлина и потене

Топлината и изпотяването са два фактора, които могат да увеличат сухотата на кожата и да позволят на алергените да проникнат през кожната бариера, и следователно да предизвикат възпаление. Ефектът може да бъде намален чрез подсушаване на кожата (чрез потупване, а не търкане). Носенето на свободни и леки дрехи също може да намали излагането на кожата на топлина и потене.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

Други съвети за атопична кожа 
 

Симптомите на атопичния дерматит

Каквато и да е областта, засегната от екзема, симптомите винаги са едни и същи: Това, което се вижда: дифузно разположени червени плаки (не много добре очертани), малки везикули (като малки водни мехурчета на повърхността на кожата), които се превръщат в корички, но също така и изразена цялостна кожна сухота (оприличавана на „крокодилска кожа“)

Това, което се усеща: силен сърбеж и изразен дискомфорт 

Фазите
на заболяването

Атопичният дерматит се развива в два етапа: фаза на сенсибилизация (кожната бариера е по-малко защитена и алергените от околната среда могат да проникнат) и фаза на експресия, при която възпалението предизвиква появата на симптомите. В острата фаза(или обостряне) възпалението е видимо, а в кожата имамедиатори на възпалението. Но дори и в ремисия, тези медиатори на възпалението присъстват в епидермиса: когато превишат определен праг на концентрация, те активират имунният отговор, отговорен за кризите.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 920x920
Обратно към началото