AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021
Съдържание

Сърбеж: непатологични причини

Тя сърби! Сърбежът може да е свързан със състояния като атопичен дерматит, контактна екзема, ксероза или екстремна сухота на кожата. Ако се съмнявате, не се колебайте да се консултирате с Вашия лекар. След като тези причини бъдат отстранени, има и други фактори, които могат да предизвикат сърбеж, като слънчево изгаряне, ухапване от насекоми, бременност или варицела. Преглед и съвети как да подобрите състоянието. 

Усещането за сърбеж вв няколко точки 

  • Симптомите: сърбежът причинява неприятно, а понякога дори болезнено усещане, което е трудно да се определи, но има едно общо нещо: непреодолимо желание за разчесване, за да го облекчите. 
     
  • Причините: всяко радразнение на кожата се нарича „пруритус“. Този сърбеж може да бъде причинен от зачервяване, пъпки, плаки, малко суха кожа... или изобщо от нищо! Моля, обърнете внимание: ако почувствате сърбеж, не се колебайте да се консултирате с Вашия лекар, който ще вземе решение за провеждане на изследвания, ако е необходимо. 
     
  • Кой е засегнат: всички, включително бебета и деца.
     
  • Засегнати области: може да се прояви на цялото тяло.

Различни причини за сърбеж

AD_SCARS_LEGS-HAND-COVERING_LARGE_2021

Слънчево изгаряне и сърбеж

Бъдете внимателни при дискомфорт, усещане за сърбеж... и парене. За щастие, имаме няколко съвета, които ще ви помогнат. 

Успокояване на слънчево изгаряне със сърбеж
AD_SCARS_STRETCH-MARKS-PREGNANCY_LARGE_2021 450x450

Бременност и усещане за сърбеж

Ах, тези сърбящи участъци по корема, които ви тормозят дори и през нощта! Причината: кожата на корема и бедрата се разтяга (а понякога и нацепва), за да направи място за бебето. Ние сме тук с решения за вас, зауспокояване на кожата ви и а ограничаване появата на стрии!

Бременност: облекчаване на склонната към сърбеж кожа
AD_CHICKEN-POX_FINGERS_LARGE_2021

Варицела

За да ви помогнем да облекчите сърбежа на вашето мъниче и да избегнете вторични инфекции или белези, доколкото е възможно, сме подготвили малко ръководство, което можете да използвате... без ограничения.

Облекчаване на сърбежа при варицела

Как да успокоите сърбящ белег? 

Кожата, която заздравява, „се залавя за работа“: тя се опъва, омекотява, деформира и реконструира. А това може да предизвика сърбеж: за да го успокоите, не се колебайте да нанесете възстановяващ продукт, който в идеалния случай съдържа успокояващи активни съставки. 

Сърбеж след лечение

По време на третиране или след него, кожата може да стане по-чувствителна, по-реактивна и сърбяща. За да я успокоите, можете да нанесете на кожата си хидратиращ емолиентен продукт. 

Ухапвания от насекоми и сърбеж

Комари, бълхи, оси, кърлежи... те отново настъпват! За да избегнете вторична инфекция (и допълнителен сърбеж), е важно да не се разчесвате. Облекчете ухапването с успокояващ спрей, а след него нанесете и крем.

Обратно към началото