AD_ATOPIC-DERMATITIS_CHILDREN_LARGE_2021
Съдържание

Най-засегнатите от атопична екзема области

Уф, кожата сърби! Лицето, сгъвките на лактите, задната част на коленете, ръцете или глезените: атопичният дерматит засяга различни зони в зависимост от възрастта, но всички те имат една обща черта: суха кожа, червени плаки и много неприятен сърбеж.

Във фазата на обостряне, симптомите са червени плаки, сърбеж, мокрене, удебеляване на кожата и следи от разчесване. В периодите на ремисия, кожата остава изразено суха. Областите, засегнати от атопичен дерматит, вариратсъобразно възрастта, характера и времето на прегледа, в зависимост от това дали имате обостряне или сте в ремисия. Следвайте насоките, за да разберете кои области са най-засегнати.

Гаспар често има обостряния по лицето си, които могат да бъдат много обширни, още повече че тази област е незащитена и той е склонен да се чеше. Затова се опитвам да прилагам третиране два пъти дневно, за да успокоя сърбежа.

Селин, майка на 2-годишния Гаспар.

Области, засегнати от атопична екзема при кърмачета

При бебето, плаките са разположени главно по лицето (бузите, зад и под ушите), шията и крайниците. Торсът също може да бъде засегнат, но областта на седалището обикновено е пощадена (пфу!). Резултатът: суха кожа, постоянно възпаление... и проблем със спокойния сън на малкото ви дете. 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021 473x473 crop
AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021 473x473

Области, засегнати от атопична екзема
при деца

От 2- или 3-годишна възраст, атопичната екзема променя локализацията си: тогава се наблюдават мокрещи лезии, след това корички и лихенификация (т.е. удебеляване на кожата на тъмнорозови, а след това кафяви петна, неправилно пресечени от дълбоки бразди). Те се появяват най-често по тялото в гънките (шия, лакти, колене) и крайниците (ръце, китки, глезени). Резултатът от това е голям дискомфорт, както през деня, така и през нощта, и неистово желание за разчесване...

Области, засегнати от атопична екзема
при възрастни

При възрастните, се наблюдават три основни прояви: лихенификация на кожата (тя се удебелява,образува по-твърди, по-тъмни и леко набраздени плаки), силен пруритус (сърбеж) и ксероза (или сухота на кожата). Атопичният дерматит се развива по тялото в областта на гънките, по китките, глезените, лицето и клепачите. Главата, скалпът, шията, горната част на торса и раменете също могат да бъдат засегнати. Дискомфортът често се допълва от естетически дискомфорт. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 473x473

Атопичен дерматит: какви са начините за терапия? 

Независимо от възрастта и засегнатите области, третирането се състои в използване на кортикостероиди за локално приложение само върху лезиите и нанасяне на емолиентен продукт върху цялото тяло. Във фазата на обостряне, ефикасни са локалните кортикостероиди, тъй като те са мощни противовъзпалителни средства.

Кортизонът може да се прилага върху кожата под формата на крем, унгвент, гел или лосион. Във фазата на обостряне е необходимо всеки ден да нанасяте емолиентенпродукт. Във фазата на ремисия, третирането се състои в ежедневно нанасяне на емолиентен продукт върху цялото тяло. Емолиентите, прилагани ежедневно, успокояват кожата,намаляват възпалението и сухотата ѝ, като по този начин предотвратяват обостряния. И, разбира се, всеки ден използвайте подходящ почистващ продукт под душа или във ваната - такъв, който не съдържа сапун и има физиологично pH. 

Обратно към началото