AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021

Успокояване на атопичният дерматитпо лицето

Атопичният дерматит, известен още като „атопична екзема“, е хронична възпалителна дерматоза (сзаболяване на кожата), при който се редуват остри фази (обостряния) и периоди на ремисия. При него има генетично предразположение и засяга предимно деца, но понякога продължава и в зряла възраст. По лицето, атопичният дерматит често се развива в гънките: зад ухото или по клепачите. За вас, вашето дете или бебе: какво трябва да избягвате да правите, за да се справите по-добре с атопичната екзема по лицето? Правилната рецепта включва третиране и успокояване на кожата. Всички наши практически съвети са събрани тук.

 • По лицето, атопичният дерматит често се развива по клепачите, където кожата е тънка, лесно се изсушава и има „вдлъбнатина“, които благоприятстват отлагането на алергени и развитието на раздразнение. 
   
 • Зачервени, неправилно очертани плаки, които се покриват с малки, сърбящи, мокрещи мехурчета. 
   
 • Днес 20% от децата са засегнати, при които симптомите започват през първите три месеца от живота, както и 2-3% от възрастните.

Защо трябва да избягвате използването на памучни тампони за почистване на лицето?

Въпреки че изглеждат меки, трябва да се избягва триенето на памука върху уязвимата кожа. За да премахнете грима и да почистите лицето си (или това на детето си), направете кръгов масаж с пръсти, като използвате продукт, подходящ за атопична кожа, преди да изплакнете лицето си с хладка вода и да го подсушите, като го попиете с кърпа. 

 • Необходима е медицинска консултация, за да се определи и предпише подходящо третиране. След това го прилагайте всеки ден. 
   
 • Нанасяйте емолиент веднъж или два пъти дневно върху сухите участъци на лицето, за подсилване на кожната бариера, да намалите усещането за сърбеж, и да намалите честотата на обострянията.
   
 • Възприемете в ежедневието си ритуал, съчетаващ емолиентни почистващ продукт и балсам, крем или мляко за грижа.
   
 • Изберете изключително нежен почистващ продукт без сапун и изплакнете с умерено топла вода. И не забравяйте да подсушаватe посредством потупващи движения - никога не търкайте! 
   
 • При възрастните, избягвайте да нанасяте грим с „класически“ продукти, които запушват кожата и ѝ пречат да диша, или с формули, съдържащи агресивни за уязвимата кожа вещества. Изберете медицински, хипоалергенни и некомедоногенни продукти за грим (продават се в аптеките) и използвайте лек фон дьо тен.
   
 • Ако се появи сърбеж, нанесете нещо студено (вместо да се поддавате на желанието за разчесване!) Поставете леден компрес или кубчета лед (в чиста кърпа) върху засегнатите области. Открийте повече от нашите съвети как да облекчите сърбежа.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Лицето е силно изложена част на тялото (на вятър, температурни колебания, слънце и т.н.) и поради това е по-склонна към усещане за дискомфорт. Не се притеснявайте да нанасяте отново емолиента или стика за устни през деня. Не забравяйте и да използвате слънцезащита.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Обратно към началото