AD_BIOLOGY-AC_MODELS_MAN-AND-BLOND-WOMAN_2022

Как да премахнете пъпките от акне?

Не съществува чудодейно лечение за незабавно премахване на пъпка от акне, а по-скоро мъдър план за действие: 

 1. Почиствайте и хидратирайте кожата си ежедневно с козметика против акне.
 2. Отидете на лекар, за да потвърдите диагнозата и да потърсите подходящо допълнително лечение.
 3. Вземете мерки по отношение на начина си на живот: започнете със здравословно и разнообразно хранене, хидратация и физическа активност.

Във всеки случай, когато страдате от акне, е важно да намерите най-подходящото и ефективно решение за вас в зависимост от причината или вида на акнето. Следвайте ни, ще ви обясним всичко. 

Какво представлява акнето? 

Акнето е синоним на пъпките! Акнето напомня за всички онези пъпки, които често се появяват по лицето, добре познати на тийнейджърите от поколение на поколение, а сега все по-често и на възрастните жени. 

За какво точно става дума? Акнето е състояние на кожата, свързано с възпаление на пилосебацейния фоликул, което се изразява в появата на пъпки. Но какво се случва в действителност?
Често започва с черни точки, но бързо могат да се образуват и червени и бели пъпки.
Този симптом на пъпките, свързан с акнето, всъщност е резултат от физиологичен дисбаланс, който се проявява на нивото на кожата: себумът, „мазнината“, която естествено защитава кожата, се произвежда в твърде големи количества и се сгъстява. Кожата също става по-дебела.
Резултатът е, че себумът не може да преминава правилно, пората се запълва, запушва се и се появява т.нар. черна точка или микрокиста. Това е първият етап на ретенционното акне. 

Когато бактериите се размножат в мастните жлези, лезиите стават възпалителни (папули, а след това и пустули). Причината? Загуба на разнообразието от щамовете на бактериите, които естествено обитават кожата. Този дисбаланс на целия кожен микробиом, известен още като дисбиоза, води до цялостна уязвимост на кожата. 

Какво представлява пъпката от акне? 

Пъпката от акне е пъпка, която се появява на лицето (понякога на шията, деколтето или гърба) и се състои основно от мазнина (себум), мъртви клетки и бактерии. Визуално пъпките от акне се появяват в няколко форми в зависимост от степента им на развитие: 

 • Първоначално кожата може да бъде „зърнеста“ поради наличието на малки пъпки под кожата, наречени „микрокисти“
 • Тогава могат да се появят черни точки. Наричат се така, защото образувалата се на повърхността на кожата тапа става черна, когато се окисли при контакт с въздуха.
 • Те могат да се превърнат в червени, често болезнени пъпки (възпалителни папули).
 • А ако бактериите колонизират мастната жлеза, първоначално червената пъпка от акне става бяла. Това се нарича бяло пъпка или пустула. 
 • Впоследствие може да се превърне във възел – по-тежка и по-дълбока възпалителна лезия. Подходящото лечение също така ще намали възможния риск от белези, особено в случай на акне на лицето. 
Микрокисти

Микрокисти

Черни точки

Черни точки

 Червени петна

 Червени петна

Бели точки

Бели точки

Акне:
кой е най-засегнат?

Акнето няма възрастова граница, тъй като основната причина често е хормонална. Акнето е кожен проблем, който засяга предимно тийнейджърите по време на пубертета, на възраст между 10 и 18 години, но може да се появи и в зряла възраст, без да е задължително да се е появило в младежка възраст. Затова е невъзможно акнето да се ограничи само до периода на пубертета. Все повече жени в зряла възраст са засегнати. В този случай акнето е по-скоро възпалително и се появява главно в долната част на лицето.

AD_ACNE-BOY_SQUARE_2021 472x472

Знаете ли също, че бебетата също могат да бъдат засегнати от акне?

.През плацентата преминават хормони, затова след раждането при бебето е възможно да се появи акне. Регулацията се осъществява по естествен начин през първите няколко месеца от живота

Акне в цифри

80%

юноши на възраст 12-25 години ¹

40%

възрастните жени, засегнати от акне ²

9,4%

от световното население, засегнато от акне ³

8-ми

Най-често срещаната патология в света ⁴

¹ Dreno B. Données récentes sur l'épidémiologie de l'acné. Annales de dermatologie et vénérologie. 23 ноември 2010 г.
² Poli F, Dreno B, Verschoore M. Епидемиологично проучване на акнето при възрастни жени: резултати от проучване, проведено във Франция. J Eur Acad Dermatol Venereol. ноември 2001 г.;15(6):541-5.
³ ⁴ Tan JK, Bhate K. – Глобална перспектива за епидемиологията на акнето – Br J Dermatol. 2015;172 (Допълн. 1) : 3-12

Какво причинява акне?

В повечето случаи акнето се предизвиква от хормонална промяна (в пубертета, след бременност, по време на менструалния цикъл, понякога при менопауза)
Следователно причината е главно хормонална. Но това не е единствената причина! Необходимо е също така да проучите околната среда, начина си на живот и общото си здравословно състояние, тъй като вече е известно, че редица фактори благоприятстват заболяването: 

 • Стресът например може да увеличи производството на себум. Научете техники за дишане, ако все още не сте го направили, за да се успокоите веднага!
 • Слънцето сякаш кара пъпките да изсъхват, но в действителност те за момент се скриват под кожата и след това се появяват по-видимо.
 • Недостигът на сън също така води до хормонален дисбаланс
 • Небалансирано хранене: липса на фибри, излишна захар, алкохол, полуфрабикати и др.
 • Липса на хидратация, физическа активност
 • Да не забравяме използваната козметика: прекалено абразивните или неподходящи продукти за грижа за кожата могат да стимулират появата на акне

Често тези фактори са няколко: консултация със здравен специалист също ще ви помогне да видите по-ясно.
Имайте предвид, че семейната среда също може да бъде причина за акне, тъй като 50% от хората с акне имат родител, който също страда от него.
 

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_SQUARE_2022 472x472

Как да идентифицирате
вашия тип акне?

Акнето може да бъде категоризирано според видимите признаци по кожата, степента на изразеност, причината или възрастта. Съществуват 4 основни форми: 

 • ретенционно акне, което се характеризира с наличието на черни точки и микрокисти
 • възпалително акне, което представлява стадий на червени пъпки и бели пъпки, когато има инфекция.
 • смесено акне – най-често срещаната форма на акне при юношите, която съчетава двата вида акне, споменати по-горе.
 • кистозно акне, което е тежка форма на акне: пъпката е дълбока, твърда и болезнена при допир.

Диагнозата, поставена от вашия лекар специалист, е от съществено значение, за да може той да определи най-подходящия вид лечение. Докато чакате за приемния час, ще ви помогнем да определите типа на акнето си 

Познаване на вашия тип акне

Акне по лицето:
процедури за намаляването му

Лечението винаги се адаптира в зависимост от вида на акнето и степента му на изразеност, както и от възрастта и профила на всеки човек. В зависимост от конкретния случай са възможни няколко подхода: 

 • Лечение, основано на кремове, които се прилагат директно върху кожата 
 • Лечение, съчетаващо продукт за грижа за кожата и перорално лекарство
 • По-специфично хормонално лечение: например контрацепция за възрастни жени

За да научите повече за различните видове третиране на акне, кликнете тук! 

Научете повече за лечението на акне по лицето

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-CREAM_SQUARE_2022 472x472
AD_HYDRATING_WOMAN-FACE-HANDS_LARGE_SQUARE_2021 472x472

Всички наши съвети
за акне на лицето 

Как да разберете дали спазвате правилните съвети за грижа за отслабената си кожа? Как да разберете дали постъпвате правилно, когато се опитвате да премахнете пъпките от акне? Между чудодейните решения, които се продават в интернет, най-новите съвети, които се разпространяват в социалните мрежи, или препоръките на съседа ви е време да направите крачка назад и да отсеете добрите от лошите съвети. Хигиена на кожата, рутинна грижа за кожата, слънце, грим, диета, хидратация, ритуали, които да приемете, за да живеете по-добре с акнето... Следвайте ни, ще ви помогнем да разграничите истинското от фалшивото! 

Нашите съвети за пъпки от акне

Правилната грижа за кожата

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

ДУМАТА НА ЕКСПЕРТА

Тъй като акнето може да се подобри, да изчезне и да се появи отново без предупреждение, може да се появи чувство за неуспех и да се смята, че лечението не е достатъчно ефективно. Въпреки това лечението на акне продължава да се развива и процедурите са много ефективни. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че са необходими търпение и постоянство. В социалните мрежи се разпространяват много т.нар. чудодейни решения, но внимавайте за рисковете от допълнително дразнене на кожата. Вместо това трябва да действате стъпка по стъпка, да проследявате лечението си с течение на времето и да не се опитвате да действате прекалено бързо. Кожата е жив орган, тя е деликатна и се нуждае от време!

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Обратно към началото