AD_BIOLOGY-AC_MAN-CREAM-ON-THE-CHEEK-MODEL-RIGHT-SIDE_LIFESTYLE_16-9

Третиране на акне: кога и как?

Когато се сблъскаме с акне, искаме ефективност! Но как да го направим? Кое третиране на акне на лицето е наистина ефективно? Възможно ли е да се справите с акнето сами? Това са въпроси, които всеки, който има акне, си задава.
Нашите експерти ще ви разкажат повече за наличните методи за третиране на акне.

Кое е най-ефективното лечение на акне? 

Най-ефективното третиране на акне съчетава: 

 • Рутинна хигиена и грижа за кожата с козметични продукти, специално разработени за кожа, склонна към акне. Нанася се веднага след появата на първите места с акне.
 • Ежедневна грижа
 • В зависимост от вида на акнето и неговата тежест, лекарят може да ви предпише допълнителни лекарства. 
 • И накрая, здравословен начин на живот (здравословно хранене, физическа активност, качествен сън, управление на стреса и др.)

За да се справите с акнето по лицето, трябва да започнете с няколко прости навика, като първият в списъка е да почиствате и хидратирате кожата си всеки ден! Разбира се, в зависимост от тежестта на акнето, предписването на медикаментозно третиране на акне може да бъде много полезно за по-ефективно лечение. В този случай редовното проследяване при здравен специалист ще ви позволи да получите адаптирана и персонализирана подкрепа. Как да започнете третирането на акне на практика? Какво представлява адаптираната рутинна грижа? Как да изберете подходящите за вас продукти? Има ли конкретни критерии за проверка? Има ли съвети за акне? Ето няколко основни съвета, които ще ви помогнат да го осмислите! 

Колко е важно да почиствате кожата си всеки ден

Ако трябва да запомните само едно нещо, запомнете следното: предразположената към акне кожа трябва да се почиства старателно всеки ден, сутрин и вечер. Както виждате, това е от съществено значение! Защо? Защото трябва да помогнете на кожата си да възвърне баланса си. Тя е защитна бариера срещу външните агресии и поради това всеки ден натрупва много замърсявания. При кожа, склонна към акне, също има излишък на мазнини поради свръхпроизводство на себум. Като помагате да се отървете от всички замърсявания и полагате правилните грижи, избягвате създаването на среда, която е твърде благоприятна за развитието на пъпки. 

1. Първото нещо сутрин

Преди да нанесете ежедневната си грижа за кожата, старателното почистване ще премахне излишното омазняване и остатъците от крема от предишния ден... и ще ви даде добър старт на деня! Изберете например мицеларна вода, която гарантира свеж, нежен и бърз начин за събуждане на кожата, или почистващ гел, ако ви харесва усещането за изплакване с вода сутрин. В зависимост от нуждите ви някои почистващи продукти могат да се използват и под душа и са подходящи както за лице, така и за тяло. 

2. През нощта

Кой не е усещал комфорта от почистването на кожата си през нощта, като премахва всички замърсявания, натрупани през деня (прах, пот, замърсяване, грим и т.н.)? Вечерта дори е идеалното време за разсейване на стреса от деня, така че защо да не превърнете това време в истински момент за себе си?
Нищо не е по-ефективно от метода на двойното почистване: 

 • Изберете например почистващ гел за почистване, подходящ за кожа, склонна към акне, нежен и без сапун: навлажнете лицето си, след което вземете малко количество от текстурата на този гел в ръката си. Отделете време да масажирате нежно лицето си, за да се насладите на този приятен жест и да разтворите възможно най-много замърсявания. След това изплакнете внимателно с чиста вода. 
 • Повторете този ритуал втори път, за да премахнете останалите замърсявания, докато се наслаждавате на втори релаксиращ масаж на лицето. 
 • След това внимателно подсушете кожата си: най-добре с чиста кърпа или салфетка, за да попие само излишната вода.

Ако предпочитате да не изплаквате, можете да използвате мицеларна вода, адаптирана за кожа, склонна към акне. 

АКНЕ

Избор на подходящ почистващ продукт

Важното тук е да изберете формули без сапун, които почистват нежно, спазват pH на кожата и не я изсушават! Тъй като склонната към акне кожа вече е подложена на дисбаланс, важно е да не я увреждате допълнително.
Като цяло тези почистващи продукти са напълно подходящи и за съпътстващи медикаменти при акне.

Във всеки случай не забравяйте, че кожата ви трябва да се глези и да се грижите за нея нежно. И ще се убедите, че като отделяте това време всеки ден и избирате подходящи продукти, които ви харесват, ще превърнете третирането на акне в удоволствие.
 

Правилната грижа за кожата

Когато за пръв път започнах да страдам от акне, потърсих информация онлайн, но навсякъде има толкова много информация, че не знаех откъде да започна. Когато реших да посетя дерматолог, се почувствах уверена, че съм избрала правилното третиране на акне. Днес акнето ми е по-добро и съм много по-уверена, отколкото преди няколко месеца

Луси, на 21 години

Ежедневно нанасяйте лечебен продукт върху кожата

След като кожата ви е добре почистена, е време за специфична процедура за мазна кожа със склонност към акне. Това е важно! След всяко почистване хидратирането ще ви помогне да защитите кожата си и да регулирате производството на себум.
За да опростите рутинните процедури, изберете кремове с многофункционално действие, които сахидратиращи , матиращи и срещу остатъчни следи и могат да се нанасят върху лицето, шията (и дори гърба, ако е необходимо). Изберете например формули на основата на хиалуронова киселина и естествени плодови или флорални киселини. Тези продукти обикновено са много добри основи за грим.
Не се колебайте да попитате фармацевта си за съвет относно най-подходящото третиране на акне. 

 

Естествени решения за лечение на акне 

Разбира се, всички искаме да сме сигурни, че когато се появят пъпки от акне, те ще изчезнат в рамките на един ден. И това нетърпение понякога води до изпробване на всякакви решения, които понякога имат много противоречиви резултати.
Кой не е чел или чувал съвета да намаже петната си със спирт, паста за зъби, лимон, сода за хляб или лакочистител за нокти? Внимавайте, направете крачка назад, преди да се втурнете към това така наречено чудодейно третиране на акне за лице. Тъй като то създава много повече раздразнения на кожата, например под формата на изгаряне, и съответно висок риск от образуване на белези от акне.
Да се грижите за кожата си по естествен начин означава преди всичко да запазите кожната бариера, без да я разрушавате с действията си или грижи за кожата. Затова е идеално да предпочитате продукти, които се съобразяват с естественото рН на кожата, да избирате продукти с възможно най-малко съставки и в идеалния случай да избирате формули с предимно естествени активни съставки от биологично земеделие. Пазете се от т.нар. натурален начин за третиране на акне! Потърсете съвет от медицински специалист. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Най-честият въпрос, когато се сблъскате с появата на акне и третирането на акне, е: „Ще изчезнат ли бързо пъпките ми?“ Ето един съвет, който ще ви помогне да се справите с пъпките: правете си селфита, например веднъж седмично. Това ви позволява обективно да видите подобрението на акнето по време на лечението, но и да осъзнаете, че кожата се нуждае от време, за да се обнови.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Когато по лицето се появяват все повече и повече пъпки, това може да означава, че акнето се развива и че настоящото ви третиране на акне не е подходящо или вече не е подходящо. В този случай е важно да се консултирате със здравен специалист, който ще може да ви помогне и да намери индивидуално решение за вас! Днес медикаментите за третиране на акне са добре познати и много ефективни. 

Лекарствени терапии 

Медикаментозното третиране на акне може да бъде предложено от вашия медицински специалист въз основа на конкретна диагноза за вас.
Лечението зависи от тежестта на акнето. То ще бъде редовно адаптирано в зависимост от нивото на толерантност и резултатите от неговата ефективност: 

 • В случай на умерено до тежко акне например, целта е да се ограничат възпалителните реакции, които създават зачервяването и болезнените пъпки по кожата. Това се прави, за да се избегне развитието на акне и рискът от белези, доколкото е възможно. Тъй като когато пъпките са по-дълбоки, кожната тъкан е по-увредена и е по-трудно да се излекува правилно.
  На практика дерматологът може да предпише например лекарствени кремове, които да се прилагат локално (например ретиноиди или продукти на основата на бензоил пероксид), и/или антибиотици, които да се приемат перорално в много малки дози. 
 • В случай на по-тежко акне дерматологът може да предложи лечение, базирано на изотретиноин, който е референтното средство за третиране на акне, предписвано от години на много поколения тийнейджъри. Това лекарство е много ефективно, тъй като действа директно върху мастната жлеза, като блокира свръхпроизводството на себум. Тази мазна течност вече няма да се натрупва прекомерно в порите на кожата. Резултат: след няколко дни пъпките ще се завехнат или дори ще изчезнат!

Сухата кожа: необходим страничен ефект? 

Когато се третира акне, могат да се появят странични ефекти; по-специално донякъде значителен кожен дискомфорт с много суха кожа заради третирането на акне, щипане, усещане за парене и др.
Във всеки случай тези явления са широко известни и има решения, които да ви осигурят комфорт в ежедневието и да оптимизират ефективността на третирането на акне! 

Какво да правите, когато имате белези от акне? 

Акнето с червени или дори бели пъпки (когато са заразени с бактерии) може да остави белези по кожата. В зависимост от тежестта на акнето (вид, брой и местоположение на пъпките) рискът от образуване на белези може да е значителен.
И така, как да избегнем белези от акне? Какви съвети имате за тяхното намаляване? Възможно ли е те да изчезнат с помощта на специално третиране за акне? 

Обратно към началото