AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_16-9_2022

Разпознайте своя тип акне, за да го лекувате по-добре

Не можете да лекувате ефективно акнето си, докато не го идентифицирате ясно. Диагностичният етап е от съществено значение. За да направите това, посетете медицински специалист, който ще може да ви обясни вашия тип акне. Независимо дали става въпрос за задържащо, възпалително или смесено акне, ето общ преглед на различните видове акне.

Ретенционно акне:
какво е то? 

Това се нарича първи етап на акнето. При този вид акне все още няма признаци на възпаление: не се вижда зачервяване, няма усещане за топлина или подуване на пъпката, а само черни точки (отворени комедони: не са покрити от кожата и затова почерняват поради окисляването на себума при контакт с въздуха) и микрокисти (затворени комедони, разпознаваеми по усещането за гранулирано докосване).

AD_ACNE_RETENTION-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472

ПЪПКИ ОТ АКНЕ

Как се образуват тези пъпки от акне, които често се смятат за много неестетични?

В порите на кожата има пилосебацеен фоликул, образуван от косъм, мускул, който повдига косъма, и мастна жлеза, която произвежда себум. Там се намира и кожният микробиом, т.е. всички микроорганизми, които колонизират кожата ни и осигуряват нейното физиологично равновесие. Поради многобройни причини склонната към акне кожа произвежда повече и по-некачествен (по-гъст) себум. В същото време кожата ще се удебели. Резултатът е изпълнена със себум пора с окислена част в отвора ѝ: това е известната черна точка. Понякога пората се запушва и себумът остава в капан под епидермиса: това образува микрокисти по лицето, често невидими с просто око, но които могат да се усетят с пръст.

AD_ACNE-INFLAMMATION_SQUARE_2021 472x472

Възпалително акне:
какво е то? 

При възпалително акне могат да се наблюдават различни видове пъпки:

  • Червени пъпки, които са известни с дерматологичния термин „папули“
  • Бели гнойни пъпки, които са „пустули“

Когато червените или белите пъпки навлязат по-дълбоко под кожата, те се наричат кисти или възли. Те
приличат на големи пъпки, твърди на пипане и много болезнени. Често оставят белези.
Като цяло възпалителните пъпки, независимо дали са червени или бели, често са болезнени, особено когато са
дълбоко.

Каква е причината за дисбаланса на възпалението?

Акнето е възпалителна патология, при която наборът от микроорганизми (бактерии, дрожди, вируси), намиращи се на повърхността на кожата, наречен кожен микробиом, е нарушен. Това се дължи на намаляване на разнообразието, но и на количеството на тези микроорганизми, особено на бактериите. Тези бактерии се развиват в мастната жлеза и предизвикват възпаление. Затова е важно да се грижите за кожата си, като действате върху всички възможни причини за акне, както външни, така и вътрешни.

Кистозно акне:
какво е то? 

Кистозното акне е киста, което означава, че се намира дълбоко под кожата.
Независимо дали става дума за кисти или възли, това е вид акне, наречено „тежко“: пъпките всъщност са разположени в по-дълбоките слоеве на кожата и могат да доведат дори до абсцес. Кистозното акне не трябва да се приема с лека ръка. На този етап то може да остави белези по кожата; поради това медицинското лечение е от съществено значение и категорично не трябва да ги докосвате или да се опитвате да ги „пробождате“. 

AD_ACNE_NOSE-MICROKYSTE-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472
AD_ACNE-BLOND-GIRL_SQUARE_2021 472x472

Хормонално акне:
какво е то?

Хормоналното акне е вид акне, свързано с хормоните и тяхното влияние върху кожата, особено върху мастните жлези! Жените в челните редици, разбира се! През целия си живот хормоните на жените се колебаят: в периода на пубертета, при прием на контрацептиви, по време на менструалния цикъл, бременност или менопауза, в случай на заболяване на щитовидната жлеза и др.
Жените с този вид акне имат пъпки предимно в долната част на лицето, в областта на долната челюст.
Засегнатите хормони са андрогенните хормони: когато са нарушени (например по време на менструалния цикъл) и/или когато се произвеждат в твърде големи количества:

  • Такъв е случаят със стреса например: когато той стане хроничен (повтарящ се и редовен), хормонът на стреса, наречен кортизол, се отделя в излишък и води до увеличаване на производството на себум в кожата.
  • Такъв е случаят и с храната: един от основните хормони за храносмилането е инсулинът. Той позволява на клетките да използват и съхраняват въглехидрати. Ако диетата е с твърде високо съдържание на захар, например, инсулиновите скокове ще увеличат секрецията на андроген. И както споменахме по-горе, излишъкът на андрогенни хормони означава още повече себум и следователно още повече акне.

Така че в зависимост от хормоналния профил, но също така и от факторите на околната среда и начина на живот, които ще повлияят на този хормонален баланс, някои хора могат да бъдат по-засегнати
от други.

 

Видът на хормоналното акне може да се прояви по различен начин в зависимост от възрастта: 

- При тийнейджърите акнето се появява предимно в средната част на лицето (брадичка, нос, чело) и в смесена форма (черни точки, червени и бели петна и др.)

- В зряла възраст то се концентрира в долната част на лицето (брадичка, челюст, шия) и под формата на червени пъпки и кисти, разположени по-дълбоко под кожата.
 

За лечение на хормонално акне: 

1. От съществено значение е да почиствате кожата си всеки ден, сутрин и вечер, и след това да я хидратирате с подходящ продукт за грижа за кожата, който в идеалния случай има многостранно действие. Изберете продукти за кожа, склонна към акне, които се предлагат в аптеките и дрогериите.

2. Допълнителни медикаменти (кремове с бензоил пероксид, третиноин или антибиотици), подходящ контрацептив и др. също могат да бъдат обсъдени с вашия здравен специалист.
 

Тийнейджърско акне:
Какво е то? 

Тийнейджърското акне е акне на подрастващите, което се дължи на пубертета: хормоните се активират и стимулират мастните жлези на кожата.
При акнето при тийнейджърите преобладаващата част от акнето е смесено, с черни точки и микрокисти (признак на ретенционно акне) и червени и/или бели пъпки (признак на възпалително акне). Разгледайте нашите съвети за акне

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_BROWN-AND-BLOND-HAIR-WOMAN_SQUARE_2022 472x472
AD_ACNE_WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_SQUARE_2021 472x472

Акне при възрастни
какво е то?

След пубертета си мислите, че най-накрая сте излезли от периода на акне, но след това по лицето ви отново се появяват пъпки. Защо? Е, години по-късно причината е същата – хормоните.
Те са пряко свързани с употребата на контрацептиви, менструалния цикъл, бременността и менопаузата.
По-непряко, средата или начинът на живот, които предизвикват остър или хроничен стрес, също могат да нарушат хормоните чрез повишаване на известния хормон на стреса- кортизол и по този начин да благоприятстват този вид акне при възрастни.
Небалансираното хранене, ако предизвиква повтарящи се инсулинови скокове, също ще окаже влияние върху излишъка от мъжки хормони и следователно върху появата на акне при възрастните. 

Правилната грижа за кожата

На възраст, на която би трябвало да се притеснявам само за първите си бръчки, все още съм в етап на лечение срещу акне. И все пак, вече имам бръчки около очите...

Марион, 38 г

Някои цифри

3/4

от случаите на акне при възрастни са при жени ¹

85 %

акне, свързано с цикъла, при възрастни жени ²

20%

тежко акне с белези ³

¹ https://dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/acne/
² Holzmann R, Shakery K. Постюношеско акне при жени. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27 Допълн.1:3-8.
³ Sutaria AH, Masood S, Schlessinger J. Акне вулгарис. 8 август 2020 г. В: StatPearls [Интернет]. Островът на съкровищата (FL): StatPearls Publishing; януари 2021 г. PMID: 29083670.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Когато хората решат да се консултират със здравен специалист, често чакат твърде дълго. Важното е да запомните, че колкото по-рано лекувате акнето си, толкова по-малък е шансът да останат белези. Затова потърсете консултация колкото е възможно по-скоро, за да се уточни видът на акнето, да се постави диагноза и да се премине към индивидуално третиране на акнето възможно най-скоро!

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Какво представлява акне розацея?

Понякога акне и акне розацея се бъркат. Ето няколко съвета как да различите тези два вида акне!
За розацеята са характерни „зачервявания“: бузите са горещи и пламват (това се нарича зачервяване, т.е. усещане за топлина, свързано с прекомерно кръвоснабдяване). Намира се по носа и бузите и може да бъде придружена от червени и лилави кръвоносни съдове, подобни на акне пустули и пъпки.
Но с акне розацея: 

  • са засегнати само възрастни
  • са засегнати само определени зони на лицето (няма пъпки по шията, гърба или гърдите, както може да се случи при възпалително акне).
  • съществуват необвързани с кожата признаци със съдов произход, като например горещи вълни 

Ако и вие сте засегнати, запознайте се с нашите експертни съвети относно розацеята.

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Акцент върху акнето

Открийте всички наши съвети

Обратно към началото