AD_ACNE_WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Съдържание

Акне при възрастни жени, разберете всичко!

Считано за кожен проблем на тийнейджърите, акнето може да се появи или да се появи повторно, в зависимост от случая, в зряла възраст. Това късно внезапно пламване на пъпките, независимо дали сте се сблъсквали с него преди или не, обикновено е много неприятно, защото изобщо не го очаквате!
Не изпадайте в паника, не губете повече време да се занимавате с ума (и кожата си!) и отделете малко време, за да разберете какво се случва с вас! 

Какво представлява акнето при възрастни? 

Акнето при възрастните жени се характеризира с преобладаващо възпалително акне, т.е. наличие на червени, повече или по-малко дълбоки, често болезнени пъпки, концентрирани по бузите, брадичката, челюстта или шията, известни като U-образни лезии. Кожата е по-силно изразена, тъй като през годините има по-малък капацитет за регенерация.

Освен това този вид акне може да доведе до появата на неестетични следи, ако сте прекалено склонни да се взирате в кожата си. Почистването на кожата често облекчава безпокойството, но след това, когато видите състоянието на кожата си, често се чувствате виновни. 

Акне за възрастни в цифри

80%

Акнето при възрастни е упорито акне ¹

3/4

от случаите на акне при възрастни се срещат при жени ²

¹ Poli F, Dreno B, Verschoore M. Епидемиологично проучване на акнето при възрастни жени: резултати от проучване, проведено във Франция. J Eur Acad Dermatol Venereol. ноември 2001 г.;15(6):541-5. doi: 10.1046/j.1468-3083.2001.00357.x. PMID: 11843213. 

² https://dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/acne/

Каква е разликата между акне при възрастни и акне при тийнейджъри?

В повечето случаи акнето при възрастните е продължение на акнето при тийнейджърите: това е т.нар. персистиращо акне. При други акнето може да започне едва в зряла възраст: това се нарича късно акне. Следователно възрастта е очевиден разграничителен фактор, а при възрастните типът акне е предимно възпалителен, с наличие на червени пъпки (папули) и бели пъпки (пустули).

Какви са причините за акне при възрастни? 

Макар че някои „лоши“ козметични навици могат да доведат до акне в зряла възраст (прекалено плътен, комедогенен, неправилно премахнат грим и т.н.), причината за него е главно хормонален дисбаланс. Някои външни фактори могат да подчертаят това явление. Най-лесният начин е да се обърнете към лекар, за да разберете какво причинява акнето и да намерите най-подходящото третиране на акне. 

Кога спира акнето при възрастни? 

Акнето при възрастни (късно акне) ще спре, когато хормоналният дисбаланс се регулира. Няколко причини могат да обяснят първоначалния дисбаланс: цикъл (менструален цикъл, бременност, менопауза), заболяване (нарушение на щитовидната жлеза и др.), медикаментозно лечение, контрацепция, начин на живот (стрес, небалансирана диета, липса на сън, физическа активност) и др. За индивидуално лечение на акне при възрастни не се колебайте да се консултирате със здравен специалист.

Най-ефективните решения са тези, които са насочени към причините за акнето при възрастните. Познавате ли вашите?

Консултирайте се със здравен специалист!

Първото нещо, което трябва да направите, е да отидете на здравен специалист и да споделите притесненията си, защото не сте сами в тази ситуация. Те ще могат да ви предложат най-подходящото за вас третиране на акне при възрастни. 

Въз основа на тази диагноза може да се изследва хормоналното ви състояние. Обикновено се извършват допълнителни медицински изследвания. След тази хормонална оценка може да се предложи лечение и рутинна терапия за акне при възрастни. 

Грижете се за кожата си сутрин и вечер!

Предразположената към акне кожа не е в баланс и поради това по дефиниция е деликатна. А някои процедури, които със сигурност са ефективни, но изсушаващи, могат да подчертаят тази деликатност на кожната бариера. Затова, щом се появят първите пъпки, обърнете специално внимание и не пропускайте хигиенния ритуал! За да постигнете това:

  • Почиствайте кожата си всеки ден с мицеларна вода или нежен почистващ гел, специално разработен за кожа, склонна към акне, за да се отървете от остатъците, които запушват порите и пречат на дишането, като излишния себум, разбира се, но също така и грима, праха, замърсяващите частици във въздуха и т.н.
  • Завършете с перфектна грижа срещу несъвършенства, специално разработена за жени с кожа, склонна към акне. Некомедоногенна,тя спомага за намаляване на остатъчните следи и осигурява добра основа за грим.

Предразположена към акне кожа: да, все още можете да нанасяте грим, но не по стария начин

Гримът е идеален начин да прикриете неприятните пъпки. Бъдете внимателни обаче. Козметиката трябва да се подбира старателно и задължително да е некомедоногенна. 

В случай на акне при възрастни е по-добре да използвате немазен, защитен, матиращтониран хидратаиращ продукт, отколкото фон дьо тен в комбинация с пудра, която допълнително ще запуши порите. Отделете време да разгледате в аптеките марките, които предлагат специфични продукти.

Не забравяйте да премахнете грима си вечер най-грижовно! Същото важи и за аксесоарите за грим: четки, гъбички и др. Почиствайте ги веднъж седмично със сапунена вода и това е всичко!

Няма значение на колко години сте, напълно нормално е да не искате да имате пъпки, аз исках да ги скрия с грим, но това не беше достатъчно. Сега се подлагам на третиране на акне при възрастни, което ще продължи повече от 3 месеца, и също така разговарях с психолог. Честно казано, не се колебайте да отидете при професионалист, то може лесно да бъде намалено с подходящо лечение!

Флоранс, на 32 години

Защитете се от слънцето, доколкото е възможно 

Сигурно сте чували, че слънцето има тази суперсила да подобрява акнето при възрастни и дори при младежи... Вярно е! Това наблюдение обаче се дължи само на факта, че кожата се удебелява повече, когато е изложена на ултравиолетова светлина. Така че пъпките от акне все още са там, но са по-дълбоко под кожата. 

А когато слънцето престане да бъде активно, пъпките се появяват отново, когато кожата завърши обновяването на клетките си: това е известният ефект на бумеранга! 

Най-добрият съвет за вас е да не забравяте да нанасяте хидратитращ крем сутрин, като не забравяте да добавите слънцезащитен крем SPF 50+ в случай на слънце, за да избегнете риска от поява на пигментни петна. Избирайте слънцезащитни кремове, адаптирани за кожа, склонна към акне, тъй като те имат предимството да съдържат регулиращи себума активни съставки с оптимален матиращ ефект.

Правилната грижа за кожата

Матиращ слънцезащитен флуид за лице SPF 50+

PROTECT PROTECT AC Матиращ слънцезащитен флуид за лице SPF 50+

Предпазва

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Както при всеки вид акне, добрата хигиена на лицето е от съществено значение. Този прост ежедневен жест помага да се намали появата на големи пъпки, които могат да бележат кожата. При акнето при възрастните редовно установявам, че стресът често оказва влияние. Освен третирането на акнето, справянето с източника на този стрес ще бъде и лост за по-ефективни резултати.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Разговори за него и намиране на подходящ начин за грижи 

Приемането на акнето като възрастен не е лесно. Така че, може да бъде с фармацевт, дерматолог и/или психолог, семейство или дори приятели, обградете се с правилните хора, за да преминете през този етап. И най-вече – говорете за него! Това ще ви помогне да разнищите ситуацията и да намерите подходящата подкрепа за вашите нужди, като например лечение на акнето, но и успокояване на източника на тревожност. 

Има решения, така че спестете време и вземете мерки срещу акнето при възрастните!

Трябва да знаете, че продуктите за хигиена и козметична грижа, включени в специфична рутинна програма за акне при възрастни, вече могат да бъдат достатъчни за облекчаване на временна поява на пъпки, но ако проблемът продължава, не се колебайте да си запишете час при дерматолог, който може да предпише подходящо лечение.

Акне при възрастни: свързано със съвременното хранене? 

Кожата често отразява това, което ядем – изречение, което заслужава внимание.

Както знаете, външният слой на кожата ни, епидермисът, се обновява всеки месец. А за да се случи това, се нуждаете от добри мазнини, протеини и въглехидрати! Храната е в състояние да осигури всичко това всеки ден: след храносмилането всички тези „градивни елементи“ ще достигнат до кожата, на нивото на дермата, чрез кръвния поток.

Как да изберете правилните храни за красива кожа? Има ли диета за акне? Какви ежедневни навици трябва да възприемете, за да се храните здравословно? 

Открийте нашите съвети за съчетаване на диета и акне.

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Акцент върху акнето

Открийте всички наши съвети
 

Обратно към началото