AD_ACNE_WOMAN_LOOKING IN MIRROR_2021
Съдържание

Суха кожа и акне: какво да правим?

Имате ли суха кожа след третиране на акне? Наистина, в случай на тежко акне лечението с медикаменти е най-доброто решение за възстановяване на здравата кожа и за сбогуване с петната – но то не е лишено от някои странични ефекти. Най-често срещаното и причиняващо най-голям дискомфорт е изсушаването на кожата: кожата става много суха и устните могат дори да се напукат.
Но какво да направите? Трябва ли да спрете лечението си, въпреки че то действа толкова добре? Трябва ли да замените продуктите си за грижа за кожата при акне с продукти за грижа за суха кожа? И най-вече, как е възможно да имаш суха кожа, когато тя обикновено е мазна и склонна към акне? 

 

Нека си признаем, че лечението с медикаменти може да се разглежда само за всеки отделен случай: то ще зависи от вида на акнето, степента му на изразеност, но също така и от възрастта и общото ви здравословно състояние. Ето защо консултацията със здравен специалист е от съществено значение, тъй като тя ще бъде преди всичко индивидуална подкрепа! Сред възможните медикаментозни лечения вашият дерматолог може да разгледа 

  • кремове, прилагани директно върху кожата (напр. ретиноиди или бензоил пероксид). Тези кремове ще предотвратят разпространението на бактерии и ще помогнат за регулирането на себума.
  • перорални лекарства (напр. производни на витамин А, като изотретиноин). Те ще имат пряко действие върху намаляването на секрецията на себум. 

След това може да се появи дискомфорт (в по-голяма или по-малка степен в зависимост от човека) поради изсушаващото действие на тези процедури върху кожата: в повечето случаи се усеща суха или дори много суха кожа, понякога с пощипване. В този случай вашият дерматолог ще може да обсъди с вас няколко решения, като например: 

  • Разреждане на приложенията
  • Намаляване на дозите и удължаване на лечението за по-дълги периоди
  • Преди всичко пероралното лечение трябва да бъде придружено от ежедневна употреба на нежни почистващи продукти (пенещ се гел, лосион или мицеларна вода) и балансиращихидратиращи козметични кремове, които осигуряват истински комфорт за сухата кожа.

Затова, ако дерматологът ви предложи медикаментозно лечение, не се колебайте да зададете всички въпроси, които ви вълнуват. За щастие основната цел на тези медикаменти е да подобрят състоянието на акнето: те имат повече предимства, отколкото недостатъци! 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

По принцип, когато приемате лекарства против акне, цялото тяло изпитва общ дискомфорт поради сухата кожа. Балсам за устните, крем за тялото... Не се колебайте да хидратирате обилно, за да възвърнете еластичността и комфорта на кожата си. Помислете за балансиращи козметични продукти, специално разработени за подхранване на склонна към акне кожа, която се лекува от акне

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Медикаментозното лечение ще накара пъпките ви да изчезнат и ще помогне за изчистването на кожата ви, но понякога може да предизвика и неприятни странични ефекти: суха кожа, причиняваща силно опъване, сухи или дори напукани устни и др.
Така че, за да продължите третирането на акне при най-добри условия, започнете с добри навици!

 

Почиствайте кожата си ежедневно 

  • Започнете с нежен продукт за премахване на грим: мицеларна вода или лосион за премахване на грим, подходящи за склонна към акне кожа, които премахват замърсяванията от кожата, без да я увреждат. За тези, които предпочитат продуктите да се отмиват, изберете нежен почистващ продукт за лице, например пенещ се гел, подходящ за този тип деликатна кожа. Рутинна процедура от няколко минути всяка сутрин и вечер помага в дългосрочен план! 
  • След като кожата бъде почистена от замърсяванията, тя отново може да диша и ще ще се възползва повече от приложената след това грижа за кожата.

 

Дълбоко хидратиранена кожата 

Това е втората важна стъпка от вашата рутинна процедура: 

  • Нанесете балансиращо лечение, за да възстановите баланса на сухата и деликатна кожа, така че тя да възвърне комфорта и еластичността си. 
  • Избирайте обгръщащи кремове, които са богати, но не мазни, и оставят защитен сатенен воал без мазен или лепнещ завършек. 
  • През този период трябва да се използват и хидратиращи маски: нанасяйте дебел слой и оставяйте да действа няколко минути веднъж или два пъти седмично.

 

Нанесете балсам за устни 

Кожата на устните също се нуждае от специално внимание. В случай на медикаментозно третиране на акне дискомфортът от сухата кожа много бързо ще се усети върху устните, което може да доведе до напукване, пукнатини и усещане за парене. Затова, за да успокоите, подхраните и защитите много сухите си устни, бързо използвайте възстановяващ балсам за устни, който да нанасяте толкова пъти, колкото е необходимо през деня.

Защитете кожата от слънцето 

Слънчевите ултравиолетови лъчи са там през цялата година, дори и в облачни дни. А с коварното си действие те могат да насърчат появата на пъпки и кафяви пигментни петна! Нанасяйте защитен матиращ слънцезащитен крем SPF50+, подходящ за кожа, склонна към акне, всеки ден, а ако има риск от силно излагане, нанасяйте го отново през деня. Сухата кожа и акнето ще бъдат по-добре третирани!

Толкова нежно!

Забравете за продуктите за грижа за кожата, които я изтощават, забравете за прекалено честото и агресивно миене, което ще отслаби кожата ви, и изберете продукти, които са съобразени със сухата и деликатна кожа с акне.
Разбира се, избягвайте прекалено агресивните скрабове по време на лечението, тъй като те могат да направят кожата още по-суха, като засилят деликатността на кожната бариера. Същото важи и за пречистващите маски, които не отговарят на нуждите на кожата.

От една година страдам от тежко акне. Адаптирах рутинната си грижа за кожата, следвайки съветите на моя дерматолог, и сега нанасям балансиращ крем всеки ден, докато приемам лекарства, за да предотвратя силното изсушаване на кожата си. Това наистина ми помага

Жули, на 18 години

Сухата кожа по дефиниция е по-чувствителна към външни въздействия. Сухата кожа се свързва с нарушена кожна бариера. След това кожата става по-реактивна към външни агресии: температурни колебания, замърсяване, стрес, неподходяща козметична грижа и др. В този контекст може да се стигне до възпалително действие и да се появят пъпки.

Хидратирането на сухата кожа, склонна към акне, изисква нанасянето на ежедневен продукт за грижа за кожата, специално разработен за кожа, склонна към акне, след почистване на кожата с продукт, подходящ и за кожа, склонна към акне. В случай на изсушаващо медицинско лечение някои процедури са по-подходящи, като например балансиращи хидратиращи кремове.

 

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Имате ли акне?

Нашите съвети за кожа, склонна към акне

Обратно към началото