AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021

Грижа за атопична кожа при бебета и деца

Пощипване, сърбеж: кожата на детето ви е възпалена и е болезнено да го виждате да страда. Кожата на всички бебета е естествено уязвима (и това е съвсем нормално), по-малко способна да се защитава от всякакви агресивни фактори, но кожата на бебетата с атопия е още по-реактивна: зачервява се, сърби, покрива се с червени плаки или дори корички. Кой крем трябва да използвате, за да успокоите атопичната кожа на вашето дете или бебе? Какво трябва да избягвате да правите и какви добри навици трябва да възприемете, за да им помогнете да се чувстват по-добре? Ето всички наши съвети за всекидневно облекчаване на атопичната кожа при децата.

 • Измивайте, но внимателно. Не използвайте продукти с висока степен на разпенване: изберете специални бебешки пенещи се гелове, олиа или гелове „2 в 1“.
   
 • Правете кратки душове или вани (не повече от 5 минути), защото твърдата вода изсушава кожата, и се уверете, че водата не е прекалено гореща (максимум 35°C), защото топлината може да активира възпалението.
   
 • Изплаквайте почистващия продукт обилно с чиста вода и подсушавайте, без да търкате!
   
 • Избирайте меки кърпи за баня, които да перете с хипоалергенен препарат, без омекотител и да се сушат в сушилня, ако е възможно.
   
 • Забележка: ако имате време, сутрешната вана може да освежи и успокои бебето ви след тежък нощен сън в случай на сърбеж.
   
 • Нанасяйте емолиентен крем, подходящ за атопична кожа, веднъж или два пъти дневно, или при смяна на пелените. В идеалния случай, нанасяйте го и скоро след къпане или душ, за да запазите кожата възможно най-хидратирана.
   
 • За да избегнете разчесване или увреждане на кожата, поддържайте ноктите им подкъсени с подходяща ножичка.

Защо трябва да използвам сушилня, ако имам атопична кожа?

Машинно изсушените дрехи са по-меки и по-еластични от изсушените на въздух, което е по-комфортно за уязвимата кожа и се избягва необходимостта от използване на омекотители (които често съдържат аромати и следователно са алергизиращи). Освен това, през пролетта и есента във въздуха има много алергени, които могат да се отложат върху прането (а след това и върху кожата на детето ви), ако то се суши на открито. Ограничаването на контакта с алергени е от съществено значение за предпазване на атопичната кожа от ново обостряне!

 • Винаги избирайте хипоалергенен продукт за грижа за кожата: атопичната кожа е алергична. Необходима е специална формула, за да се сведе до минимум рискът от алергични реакции.
   
 • Релипидиращо и противовъзпалително действие: атопичната кожа винаги е много суха и възпалена, затова е важно да използвате продукт с формула с такива действия веднага след вземане на душ, за да подготвите, подсилите и допълните действието на нанасящите се на следващ етап емолиентни продукти за грижа за кожата.
   
 • Съобразявайте се с рН на кожата: почистващите продукти трябва да имат кисело рН (малко под 5,5), за да понижат рН на атопичната кожа. Препоръчват се продукти без сапун.
   
 • Изберете емолиентен крем, балсам или мляко в зависимост от предпочитаната от вас или детето ви текстура: тази на кремовете или балсамите е по-подхранваща и комфортна - идеална за най-сухата кожа, а текстурата на млеката е по-свежа и лека, и съответно е по-подходяща при умерена сухота.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Възползвайте се от момента, в който нанасяте емолиента върху кожата на вашето бебе, за да го превърнете в релаксация за него. Това ще има много благоприятен успокояващ ефект. Уверете се, че детето ви се чувства комфортно (и вие също!) и че температурата в стаята е подходяща. А когато прилагате продукта, масажирайте цялото тяло с широки движения, за да го отпуснете. Можете да завършите и с масаж на стъпалата, за да постигнете интензивен релаксиращ ефект.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

Други съвети за атопична кожа
 

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL е серия продукти, която напълно отговаря на нуждите на сухата кожа, склонна към атопична екзема, за цялото семейство, благодарение на действието си срещу разчесване и формулите, които могат да се използват още от раждането. 

Грижа за атопична кожа

EXOMEGA CONTROL
Обратно към началото