AD_ATOPIC-DERMATITIS_BLACK-MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021
Съдържание

Атопичен дерматит при бебета и деца

Има ли вашето бебе или дете зачервени плаки, корички и силно желание да се разчесва? Най-вероятно става въпрос за атопичен дерматит, т.е. възпаление, дължащо се на нарушена кожна бариера, поради което кожата е по-малко способна да се защитава от външни агресивни фактори. За да сте сигурни, най-добре е да се консултирате с лекар, който ще направи изследвания, ако е необходимо. И за да подобрите ежедневието си с тези симптоми (особено през нощта, когато сърбежът е по-силен), нашите експерти споделят своите съвети с вас. 

Атопичната екзема при деца в цифри

1/10

деца са засегнати от състоянието ¹

60%

в случаите, заболяването се появява преди навършването на 1 година ²

7 години

е средната възраст, на която заболяването изчезва ¹

+ 50%

от пациентите имат засегнат родител ¹

¹ Уебсайт www.inserm.fr 

² Kay J, Gawkrodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Широко разпространение на атопичната екзема в детска възраст в обща популация. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

Какви са симптомите на атопичния дерматит
при децата?

Атопичната екзема при бебета и деца се среща често: това е най- проявяващото се заболяване на кожата при децата. Симптомите му: червени плаки, сухота на кожата, сърбеж, който децата трудно понасят. Причината? Дисфункция на кожата (по-точно на кожната бариера), която води до суха кожа (наречена ксероза) и възпаление (откъдето идват зачервените петна). По-слабо защитена, кожата е по-реактивна към околната среда и реагира по съответния начин.

AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

С течение на времето, се научих да предусещам обострянията и да помагам на бебето си да спи по-добре.

Томас, баща на 18-месечния Тео
AD_ATOPIC-DERMATITIS_BABY_LARGE_2021 492x492

Защо бебето ми има
атопичен дерматит?  

Към днешна дата, това заболяване все още не е напълно обяснено. Причините за атопичната екзема са генетични, наследствени и свързани с околната среда. Какво знаем: повече от половината деца с атопична кожа имат родител, който също страда от нея. Въпреки това, наблюдава се все по-голямо развитие на атопията в индустриализираните страни, което вероятно се дължи на промяна в околната среда (прекомерно миене на кожата, замърсяване и др.).

Областите на атопична екзема
при бебета и деца

При кърмачето, лезиите (или плаките) са локализирани главно по лицето (бузите, под и зад ушите), шията и крайниците. Торсът може да бъде засегнат. За щастие, областта на пелените обикновено е пощадена. При децата, могат да се наблюдават лезии, особено в гънките (шия, лакти, колене) и крайниците (ръце, китки, глезени).

AD_IRRITATIONS_BABY-IRRITATED-RED-CHEEKS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-SON-BACK-ITCHING_LARGE_2021

Облекчаване на сърбежа
по време на обостряне

За да помогнете на детето си, правилно е да третирате кожата, както в острата фаза, така и в периода на ремисия. По време на обострянията, важно е да прилагате всеки ден препоръчаната от вашия дерматолог терапия, включително кортикостериоди за приложение върху кожата, както и да изберете специфични почистващ продукт и емолиент за атопична кожа при бебета. 

Грижа за атопичната кожа
между обострянията 

Дори извън острите фази, трябва да се продължи ежедневното приложение на емолиентен продукт за грижа за кожата и адаптиран почистващ продукт във ваната или под душа. Кожата винаги се нуждае от помощ, а благодарение на вас може да се забави следващото й обостряне. За да нанесете емолиента, уверете се, че кожата е чиста, затоплете продукта между ръцете си, след което го нанесете равномерно върху тялото, като нежно го масажирате.
Грижа за атопичната кожа при бебета и деца 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021

Деца:
говоренето за атопичният дерматит е от полза!

Възпалителните периоди често водят до нарушен сън, намалена концентрация в училище, накратко, до истинска промяна в качеството на живот не само на детето, но и на цялото семейство. Ето защо, може да бъде много полезно да се говори за това състояние и за дискомфорта, който то причинява, за да се покаже, че то е взето предвид, без да се омаловажава или драматизира. 

Намиране на подходящите думи за подкрепа на детето ми 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация 

Други съвети за атопична кожа 
 

Обратно към началото