AD_SCARS_LEGS-HAND-COVERING_LARGE_2021
Съдържание

Успокояване на слънчево изгаряне със сърбеж

Ох! Мислили сте си, че сте направили всичко възможно, за да го предотвратите, но ето, че се появи! Слънчевото изгаряне е резултат от прекомерно излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Резултат: кожата ви е зачервена и пареща, а понякога ви сърби? Как можете да успокоите и възстановите кожата си? Да облекчите сърбежа? Нека Ви разкажем всичко!

Какво представлява слънчевото изгаряне?
Защо се появява усещане за сърбеж?

Слънчевото изгаряне, известно също като слънчев еритем, е изгаряне на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето, главно UVB. Появява се след прекомерно излагане на слънце, на кожа, която понякога е слабо защитена. Слънчевото изгаряне предизвиква реакция на кожата: пощипване, локализирана болка... и дори сърбеж! Тези усещания произхождат от нервите и могат да са осезаеми дори няколко дни заради изгарянето. Могат да бъдат свързани и с алергия към слънцето, наречена луцит. Проявява се като поява на малки, сърбящи пъпчици, разположени в най-изложени на слънце области. 

AD_SOLAR_SHADOWS_WOMAN-SHOULDERS-HAT_LARGE_2021

Слънчево изгаряне: как да избегнете сърбежа?
 

  • Не забравяйте да охлаждате кожата, за да облекчите загрятата зона: взимайте хладен душ с температура между 15 и 25°C.... и не прекалено студен.
     
  • Останете хидратирани: слънчевото изгаряне дехидратира целия организъм, затова пийте много вода (поне два литра).
     
  • В следващите часове, използвайте специален лосион за след слънце, който хидратира и успокоява нагрятата кожа. Изберете лосион или гел със свежа текстура, съдържащи хиалуронова киселина, която противодейства на загубата на вода в кожата вследствие излагането на слънце, и антиоксиданти, тъй като дори след прибиране от слънчевия ден, увреждането на клетките продължава.
     
  • През следващите дни, нанасяйте възстановяващ крем, съдържащ глицерин, за още по-голям комфорт. И накрая, много е важно да не разчесвате засегнатата зона, за да не раздразватеоще повече, и да не отстранявате мъртвите слоеве, за да дадете на кожата време да се обнови със собственото си темпо.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

В случай на слънчево изгаряне, за да облекчите сърбежа, първо трябва да се погрижите за освежаване на кожата, като вземете хладен душ например, след което нанесете хидратиращкрем, съдържащ успокояващи активни съставки

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог.

AD_SOLAR_WOMAN-ARM-APPLICATION_LARGE_2021

Как да избегнете
слънчево изгаряне? 

Избягвайте да се излагате на слънце между 11 и 16 часа, когато ултравиолетовите лъчите са най-интензивни и следователно най-опасни, и никога не излагайте на слънце деца под 3-годишна възраст. Нанасяйте слънцезащитен крем върху тялото и лицето си на всеки два часа и след всяко плуване, като избирате слънцезащитен крем с висок SPF (слънцезащитен фактор), без аромат, ако е необходимо, и съобразен с вашия тип кожа (например склонна към акне или атопична). И накрая, покривайте се: шапки, шалове, тениски с дълъг ръкав или дори защита срещу ултравиолетови лъчи, слънчеви очила и т.н.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

Научете повече за други причини за сърбеж и свързаните с тях съвети
 

Обратно към началото