AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
Съдържание

Области на тялото, засегнати от контактна екзема

Зачервена, мокреща, пареща или сърбяща кожа: това е обострено възпаление! Зоните, засегнати от алергична контактна екзема, са тези, които са били в пряк контакт с алергена. Но добрата новина е, че локацията на лезиите е ценна насока за идентифициране на причинителя и прилагане на правилното третиране. Нашите експерти са посочили всички области, които са най-често засегнати от контактна екзема, за да ви помогнат да се ориентирате.

Контактен дерматит:
всички засегнати области

  • Лицето: ушни миди, клепачи, устни.
     
  • Определени части на тялото: подмишници, шия, гърди, крака и стъпала.
     
  • Ръцете са на първа линия предвид работата с алергени. 
     
  • Скалпът (чрез специфичното наличие на малки мехурчета, пълни с течност).
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021 492x492

В крайна сметка имах много сърбящи червени плаки по двете подмишници. В този момент бързо осъзнах, че вероятно става дума за дезодоранта, който използвах.. Затова го смених и нанесох медно-цинков крем.

Клара, на 26 години.
AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021 492x492

Причини за контактна екзема
по лицето и скалпа

Ако засегнатата област е скалпът, обърнете внимание на бои за коса (много често срещани), шампоани и други продукти за коса. При лицето, причината често е козметика (консерванти, аромати) и тоалетни принадлежности, или лекарства за локално приложение и алергени, пренасяни по въздуха (например спрей-парфюм). Ако е локализирана повече по клепачите, проверете капките за очи и особено козметиката, или лака за нокти (често сме склонни да търкаме очите си...). По отношение на устните, въпреки че отново може да става въпрос за козметика, някои пасти за зъби или лекарства могат да предизвикат реакции. И накрая, за ушите помислете за бижутата, които носите или продуктите за коса, които използвате.

Всичко за контактната екзема по лицето 

Причини за алергична контактна екзема
по тялото

В областта на подмишниците това може да бъдат дезодорант или дрехи, а в областта на гърдите - бельо. Проверете козметиката, продуктите за коса, бижутата и дори лака за нокти (като прокарате ръка по шията, лакът ще влезе в контакт с кожата на шията). При краката, това може да бъде причинено от приложени локално лекарства, превръзки или дрехи. И накрая, по отношение на стъпалата, обърнете внимание на продуктите, използвани за потъмняване на кожени изделия или боядисване на обувки.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 492x492
AD_IRRITATIONS_RED-HANDS_LARGE_2021 492x492

Алергична контактна екзема
по ръцете

Екземата може да засегне дланите, върховете на пръстите, гърба на ръката или цялата ръка. В тази особено чувствителна, а и по-видима област на тялото, тя причинява голям дискомфорт и дори болка. Освен това, ръцете са трудна за защита област: докосваме толкова много неща вкъщи, на работа и през свободното си време. Помислете и за продуктите за грижа за кожата, дрехите или парфюмите на децата си. 

Екзема по ръцете 

Обратно към началото