AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Съдържание

Причини за контактна екзема

Слагали ли сте си нови обеци? Използвате ли домакински почистващ препарат? Сменяли ли сте шампоана на детето си? Контактната екзема (или дерматит) е резултат, както подсказва името, от контакт на кожата с алергизираща субстанция. Даваме ви няколко съвета как да установите причината за алергията, но не се колебайте да се консултирате с дерматолог или алерголог, за да избегнете бъдещи обостряния. 

Алергичният контактен дерматит в цифри

3 дни

могат да изминат, преди да започне реакция*

15 дни

е средната продължителност на симптомите*

2

фази: фаза на сенсибилизация и фаза на експресия*

Контактна екзема:
какво я причинява ?

Това е възпаление на кожата, когато тя се е сблъскала с алерген. След поставянето на диагнозата (и изключването на атопичната екзема като причина за симптомите, която е съвсем различен тип екзема) трябва да се определи причинителят. Използвали ли сте Вие или Вашето дете наскоро лак за нокти, дрехи или парфюм? Или сте докосвали боя или индустриално масло? Не се колебайте да изброите продуктите, които сте използвали наскоро, и да се погледне състава на гърба на опаковката за възможни алергени. Някои материали могат да предизвикат алергични реакции: метали, пластмаси, фибростъкло или определени багрила. Следователно трябва да се определи и причинителят на алергичната реакция.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Контактна екзема:
не предсказуема алергия

Още по-лошо е, че е възможно внезапно да станете алергични към продукт или вещество, което преди сте понасяли много добре. Следователно контактната екзема може да се появи при стотния или хилядния контакт с алергена, без преди това да е имало алергия! Някои професии обаче са по-силно изложени на алергизиращи химикали (строителство, фризьорство или козметична индустрия), което увеличава вероятността един ден да се отключи алергична контактна екзема. Ако това се отнася и за вас, най-добре е да носите предпазно облекло или ръкавици като предпазна мярка.

Алергична контактна екзема:
„забавен ефект

Лезиите се появяват средно три дни след контакта с алергените. Този период може да бъде удължен до 10 дни, ако това е първият кожен контакт с алергена. Затова може да се наложи да се върнете малко назад, за да разберете какво не е било понесено от кожата, което понякога затруднява идентифицирането на отключващия фактор. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

В продължение на няколко месеца използвах нов, леко агресивен домакински продукт. Ръцете ми се покриха с плаки. Отне ми известно време да установя проблема. Лекувах екземата си, а след това носех ръкавици и смених продуктите в домакинството. И всичко се нормализира!

Ан-Клер, на 32 години.
Обратно към началото