AD_SOLAR_BABY-SUNHAT-BEACH_LARGE_2021

Атопичен дерматит и слънцето: правилната защита

Слънцето, морето, почивката... са полезни не само за духа, но и за атопичната кожа, която често се подобрява през лятото. Въпреки че ултравиолетовата светлина (в малки дози!) има противовъзпалителен ефект, намаляващ симптомите на екземата, кожата все още е суха и кожната бариера уязвима. Така че изпотяването или плуването в морето може бързо да предизвика реакции и сърбеж. Затова трябва да останете бдителни и да продължите да се грижите за кожата. Предлагаме ви практични съветиза правилни навици и наслаждаване на слънцето и лятото, без разчесване!

 • Както при всички типове кожа, спазвайте златното правило: не се излагайте на слънчева светлина между 12 и 16 ч., когато ултравиолетовите лъчи са най-силни. 
   
 • Избирайте слънцезащитен крем без аромат с висока защита SPF 50+, подходящ за атопична кожа. 
   
 • Нанасяйте слънцезащитния крем поне 15 минути преди излагане на слънце, без да втривате и да масажирате прекалено много. След това нанасяйте отново на всеки два часа. 
   
 • Облеклото остава най-добрата протекция, особено за най-малките: избирайте свободни и проветриви дрехи, за да избегнете дразнещия ефект на потта, а за най-малките - тениски със защита от ултравиолетови лъчи. И, разбира се, шапкатае задължителна! 
   
 • Успокойте кожата след излагане на слънце, като нанесете възстановяващ емолиент. 

Трябва ли да се промени рутинната грижа за атопична кожа през лятото?

Съвсем не! Може да се изкушите да забравите за ежедневните грижи, тъй като симптомите намаляват под въздействието на слънцето, но състоянието на кожата все още е налице. Така че няма ваканция за рутинната ви грижа за нея: спазване третирането наа екзема (емолиенти и кортикостероиди) все още е необходимо в ежедневието, за да сте сигурни, че ще прекарате чудесно лято без сърбеж.

 • Преди плуване, нанасяйте бариерен крем за предпазване от солта или хлора, преди приложение на слънцезащитен крем. 
   
 • Същото важи и преди спорт на открито, за да се намали ефектът от триенето върху потната кожа.
   
 • След плуване или спортни занимания, изплаквайте с чиста вода раздразващите агенти възможно най-бързо. И отново нанасяйте слънцезащитен крем, ако при повторно излагане на слънце.
   
 • Пазете се от кърпа, попила пясък, когато се подсушавате на плажа! Песъчинките могат да „оголят“ кожата (и да предизвикат обостряне), затова не забравяйте да вземете чиста кърпа за да подсушаване. 
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Не се препоръчва излагане на слънце през най-горещите часове. Най-добрата защита все още е носенето на дрехи, по възможност от памук, и шапка. Слънцезащитният крем трябва да има достатъчен протективен фактор (в идеалния случай SPF 50+). В края на деня, в който сте се излагали на слънце, не забравяйте да се измиете добре с подходящ почистващ продукт, за да премахнете всички следи от слънцезащитния крем, и след това да хидратирате кожата си с емолиентен продукт.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

СЛЪНЦЕЗАЩИТА

СЛЪНЦЕЗАЩИТА

PROTECT AD КРЕМ SPF 50+

Слънцезащитният крем PROTECT AD КРЕМ SPF 50+ МНОГО ВИСОКА СЛЪНЦЕЗАЩИТА е първият фотозащитен продукт, специално разработен и тестван за нуждите на атопичната кожа и с наистина приятна текстура.

PROTECT AD КРЕМ SPF 50+
СЛЪНЦЕЗАЩИТА
Обратно към началото