AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Атопична екзема и спорт

Вие или децата ви имате атопична кожа: сухата кожа, червените плаки и сърбежът са ежедневие. Тази ситуация може да ви откаже от участие в спортни дейности, тъй като излагането на слънце, студ или изпотяване може да влоши симптомите. Въпреки това, като приложите правилни навици, можете да се възползвате от всички предимства и да ги превърнете в основен съюзник, който ще ви накара да се чувствате по-добре и да мислите за нещо различно от сърбеж! Ето някои предпазни мерки, които трябва да вземете, за да можете да участвате без притеснения.

 • Намаляване на раздразващите ефекти на потенето: избърсвайте редовно с кърпа (а не с тениската, ако сте се изпотили), винаги без да търкате.
   
 • Редовно пийте вода в достатъчно количество.
   
 • Избирайте внимателно дрехите си: носете памучни дрехи, достатъчно свободни, за да позволят отделянето на потта, и по възможност с външни шевове, за да се избегне протриване. След всяко носене ги изпирайте добре без омекотител.
   
 • Измивайте се веднага след спортуване: изплаквайте се с чиста вода, за да избегнете продължителен контакт с раздразващи агенти като хлор или пот, и изберете почистващ продукт без сапун и с физиологично pH (не този в съблекалнята!). Подсушавайте кожата и, ако е възможно, веднага след като излезете от душа, нанасяйте емолиент за грижа, за да успокоите възможно раздразнената а кожа.
   
 • Защитавайте се от слънцето, както и от „екстремни“ температури: атопичната кожа трябва да бъде протектирана още повече - нанасяйте подходящ слънцезащитен крем без аромат, на всеки два часа и носете шапка. Също така трябва да избягвате интензивни дейности при температури на открито под -5°C или над +30°C (особено по време на пикове на силно алергизиращо замърсяване), тъй като тези температурни разлики правят кожата много уязвима.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думите на експерта

Физическите упражнения и спортът са съюзници при лечението на кожни заболявания, благодарение на положителното си въздействие върху духа на пациента и доброто му физическо състояние, което спомага да се противодейства на един от факторите, влошаващи атопичния дерматит: стреса.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

 • Преди да влезете във водата, нанасяйте изолиращ крем върху всички области, засегнати от екзема, който ще създаде защитен филм, бариера срещу раздразващи агенти като хлор или сол.
   
 • След като излезете от водата, изплакнете се бързо с чиста вода (в продължение на минута) и след това се подсушете внимателно, като се потупате с чиста кърпа. Съвет: изберете хавлия от микрофибър, която е по-мека за чувствителната кожа (и изсъхва много бързо!).

Препоръчително ли е да се избягва употребата на дезодорант, ако има екзема?

Потенето и дезодорантът могат да предизвикат раздразнение, особено дезодорантите антиперспиранти, съдържащи алуминиеви соли, които не се препоръчват за уязвима кожа. Затова е най-добре да избягвате употребата им, поне преди тренировка. И ако ви се струва немислимо да минете без дезодорант, изберете такъв без алкохол и без аромат, и го нанасяйте след упражнения и вземане на душ.

DERMALIBOUR+ BARRIER

Изолиращ крем

Този защитаващ крем осигурява дълготрайна протекция на кожата, уязвима от хлор и сол, както и от раздразнения, причинени от изпотяване. Неговата текстура с ефект на „втора кожа“ оставя мек, защитен филм.

DERMALIBOUR+ Изолиращ крем

DERMALIBOUR+ BARRIER
Обратно към началото