AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Съдържание

Когато има сърбеж: суха кожа и екзема

Защо се появява усещане за сърбеж?

Когато съдържанието на вода в епидермиса (горния слой на кожата) спадне под нормалното ниво, кожата става дехидратирана, уязвима и се появяват първите (неприятни!) симптоми на сухата кожа. Ксерозата (както се нарича това състояние на кожата) води до тънка, лющеща се кожа. Оттук идва и често използваното определение „крокодилска кожа“. Често имате усещане за опъване, кожата губи еластичността си и започва да сърби...

Когато сухотата и сърбежът са по-интензивни и регулярни, и се появят червени петна, това може да е екзема (или атопичен дерматит) - хронично заболяване, което засяга предимно децата, но също така затруднява живота и на много възрастни. А когато същите симптоми се проявяват в определени случаи, е по-вероятно да става въпрос за контактна екзема - конкретно проявена от раздразващ продукт алергия.

И накрая, някои други фактори (стрес, белези или ухапвания от насекоми) също могат да причинят усещане за сърбеж. Във всички случаи, съществуват решения за облекчаване на тези симптоми и за предотвратяване на обостряния. Следвайте насоките!

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит (или екзема), който често е с генетичен произход, се проявява с редуване на остри фази на възпаление и периоди на ремисия (успокояване). Какво го причинява? Дисфункция на кожата (кожната бариера), която води до сухота (ксероза) и възпаление (червени плаки). По-слабо защитена, кожата е по-реактивна към околната среда. За да научите повече за това състояние, как да се грижите за кожата си и да се справите по-добре с атопията, вижте тук!

АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Контактна екзема

Тази екзема се предизвиква от контакт на кожата с раздразващ агент (никел в бижута и аксесоари, домакински продукти, латексови ръкавици, бои и др.). Този вид дерматит (или екзема) се появява понякога, когато кожата е била в контакт с този дразнител: вашият дерматолог може да направи тестове, за да установи какво го е причинило. Искате ли да научите повече за причините, засегнатите области и как да се справите по-добре с тях? Казваме ви всичко. 

КОНТАКТНА ЕКЗЕМА

Най-честите симптоми са усещане за сърбеж, опъване, пощипване и лющене (т.е. люспеста или лющеща се кожа), които причиняват ежедневен дискомфорт. Кожата ви прилича на „крокодилска“. Всъщност, това е свързано с нарушаване на кожната бариера. Сухотата може да се дължи на прием на лекарства или просто на възрастта. Нашите експерти могат да ви помогнат да научите как да се грижите за много сухата кожа, да я хидратирате и подхранвате. 

КСЕРОЗА

Сърбежът на кожата може да бъде причинен и от излагане на студено или горещо време, бременност, ухапване от насекоми или лекарства... освен ако не се дължи на стрес. Разглеждаме и тези причини. 

ДРУГ ТИП СЪРБЕЖ

Обратно към началото