AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021
Съдържание

Сърбеж: екзема или псориазис?

Забелязвате червени плаки или малки водни мехурчета по повърхността на кожата, усещате пощипване и сърбеж: време е да го облекчите! Но дали при такива симптоми става дума за екзема или за псориазис? Често е лесно да ги объркате и за да избегнете грешки, трябва да се консултирате с лекар. Междувременно ви даваме няколко съвета как да ги различавате и по този начин да облекчите състоянието по-добре.

Контактна екзема и псориазис:
как да ги различите?

Контактната екзема и псориазисът си приличат: едни и същи симптоми на пръв поглед, един и същ „незаразен“ характер... Е,как тогавада направите разликата? Ако става въпрос за контактна екзема, ще видите дифузно разположени червени плаки с малки мехурчета и „сълзене“. Ако става въпрос за псориазис, то червените плаки са добре очертани, дебели и покрити със сквами (бели люспи по повърхността на кожата), и се откриват на кръста, скалпа, лактите и коленете. Псориазисът може да засегне също ноктите и ставите.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 473x473

Псориазисът ми се появи в началото на учебната година през септември, което беше много стресиращо време за мен... Помислих, че е екзема, защото плаките си приличаха много. Но моят личен лекар бързо установи псориазис. С лечение, симптомите отшумяха след няколко седмици.

Клара, на 48 години.
AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021

Псориазис:
какви са причините и отключващите фактори?

Псориазисът се причинява от генетична предразположеност, т.е. често вие или вашите деца сте го унаследили. Псориазисните плаки се дължат на прекомерното и ускорено обновяване на най-външния слой на кожата - епидермиса. Среща се по-често в юношеска възраст или при възрастни след 30-годишна възраст. Обострянията на псориазис най-често се дължат на отключващи фактори като умора, стрес, емоционално разстройство, раздразнение на кожата,прекомерно пушене или пиене.

Псориазис:
как го третирате?

Няма пълно лечение на псориазиса. Третирането е свързано преди всичко с подобряване качеството на живот на пациента. Въпреки това, кортикостероидите за локално приложение осигуряват облекчение и позволяват състоянието да премине в ремисия. Професионалистите все по-често ги комбинират с ултравиолетова, светлинна терапия или лазерни сеанси. Във всички случаи, дори извън фазата на обостряне, се грижете за себе си: стресът е отключващ или утежняващ фактор. Освен това трябва да се погрижите да успокоите кожата си, като използвате емолиентни продукти, за да намалите сухотата на кожата и образуването на люспи..., и да осигурите повече комфорт в живота си. 

AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021
Обратно към началото