AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images
Съдържание

Старческа ксероза: грижа за много суха кожа

Кожата ви прилича на крокодилска: напуква се, бели се (или се лющи), имате усещане за опъване и сърбеж. Вероятно страдате от ксероза или екстремна сухота на кожата. Този дерматит (не е сериозен, но е неприятен) често засяга по-възрастните хора. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно в ежедневието си и да поддържате здравето на кожата си.

Разпознаване на
старческа ксероза или екстремна сухота

Какво представлява ксерозата? Това е състояние, причинено от нарушена кожна бариера. Съществуват два основни симптома. На първо място, забелязвате тежка сухота, която може да се прояви с люспи (кожа, която се напуква и лющи), грапавост (твърда, дебела кожа, която се нацепва). Второ, изпитвате значителен дискомфорт, който се характеризира с усещане засърбеж, опъване и пощипване. 

AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-WRIST_LARGE_2021 577x577
AD_LIFE-MOMENTS_WOMEN-FRIENDS-WALKING-ON-BEACH_LARGE_2021 577x577

Причините за тази суха
кожа в напреднала възраст 

Съществуват два типа ксероза. Първата е физиологичната, която засяга най-вече възрастните: 75% от хората над 75 години и 50% от хората над 65 години страдат от суха кожа. Причината? По-тънка, много уязвима кожа, с недостиг на есенциални мастни киселини и серамиди, и с изчерпан хидролипиден филм. Що се отнася до втория тип - патологичната ксероза, тя се причинява от заболяване (диабет, бъбречна недостатъчност, хипотиреоидизъм и др.) или от медикаментозно лечение.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Независимо дали ксерозата е физиологична или патологична, решението на проблема е ежедневното хидратиране на кожата, за да се подхрани, успокои и подсили.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Старческа ксероза: правилните навици
за вземане на душ или вана 

Къпането в прекалено гореща вода или за прекалено дълго време ще въздействат на кожата, като допълнително ще увредят защитния ѝ филм. Задължително използвайте хладка вода, ограничавайте продължителността на душа или ваната до пет минути и когато излезете, подсушавайте кожата с потупване, а не с търкане.

AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 577x577
AD_BIODEGRADABLE_WASH-HANDS_SQUARE_2021 577x577

Старческа ксероза:
избор на подходящи продукти за хигиена

За предпочитане е да използвате свръхобогатен душ-гел или подхранващ почистващ крем: те са много повече от обикновени измиващи продукти, а подхранват и защитават кожата. Изберете формула, която не съдържа детергенти, възвръща нивото на липидите и възстановява. За да се сведе до минимум рискът от раздразнение на кожата, продуктът трябва да е без сапун, без сулфатни повърхностно-активни вещества и с физиологично рН (около 5,5), близко до това на кожата.

 Старческа ксероза:
избор и прилагане на грижа

Изберете подхранващ или емолиентен крем против изсушаване, разраотен за старческата ксероза. В идеалния случай го прилагайте два пъти дневно. В дните, когато това не е възможно, използвайте този продукт приоритетно след взимане на душ. За да увеличите максимално ползите, затоплете продукта в ръцете си, преди да го нанесете посредством широкообхватни,но нежни движения.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021 577x577
Обратно към началото