AD_ATOPIC-DERMATITIS_KIDS_LARGE_2021

Съвети за през нощта

За съжаление, атопичната екзема често означава трудни нощи (или дори безсъние), защото, както ще ви кажат страдащите, сърбежът и разчесването често са по-интензивни през нощта. Защо сърбежът е по-изразен през нощта? Първо, топлината на леглото и нощното изпотяване насърчават сърбежа. А през нощта, очевидно сме по-малко заети, отколкото през деня, особено децата, които имат повече време да се съсредоточат върху това усещане за сърбеж. В резултат на това е разчесването. Как можете да се спи по-добре въпреки дискомфорта и да се преоткрие чувството за спокойствие? Някои добри насоки против разчесване Ето нашите съвети за по-спокоен сън през нощта.

 • Ако е възможно, спете в стая без килим, за да избегнете праховите акари.
   
 • Изберете матрак или протектор за матрак против антипрахови акари, за да намалите риска от алергии.
   
 • Създайте релаксиращ ритуал преди лягане: четене, тиха музика, дишане, медитация.
   
 • Ако сте будни повече от 20-30 минути, станете и направете нещо успокояващо, за да се върне желанието за сън. 
   
 • Прилагайте лечението, предписано от Вашия лекар. 
   
 • Нанасяйте емолиентен продукт ежедневно, по възможност не повече от два часа преди лягане. 
   
 • При бебетата: поставяйте им малки памучни ръкавици и редовно режете ноктите им, за да предотвратите одраскванията от разчесване.
   
 • При децата: прочетете или препрочетете специално създадени книжки за помощ при атопичен дерматит: „Прекрасната нощ на Супер Роми“ или „Прекрасната нощ на Супер Артър“. 
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

За да спите по-добре при атопична екзема, трябва да избягвате топлината и да спите в хладна, проветрива стая, без да се покривате прекалено (избягвайте твърде затоплящи завивки). Не забравяйте да нанасяте достатъчно количество емолиентен продукт преди лягане, за да може да действа през цялата нощ. Четенето вечер може да помогне за отпускане на детето, така че то да заспи спокойно.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Какви проблеми със съня са свързани с атопичната екзема?

Сърбежът, провокиран от атопична екзема, води до продължително и по-трудно заспиване (при възрастни и деца). Лягането в леглото се превръща в момент на стрес и тревога, които не са благоприятни за заспиване. На второ място, сънят може да бъде по-малко спокоен поради събуждания през нощта (и трудности при заспиването), а при някои хора - поради проблем със сънна апнея. Нарушенията на съня също могат да бъдат предупредителен знак за тежка атопия.

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL
Обратно към началото