AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Атопичен дерматит: какви са вариантите за терапия?

Третирането на атопичен дерматит или екзема изисква ежедневни и постоянни хидратиращи грижи (истинска рутина!), за да се поддържа и подсилва кожната бариера, и да се избягват обостряния, но за щастие има и медикаментозни лечения, които могат да се използват в допълнение към ежедневната грижа за кожата. Кортизонът е най-известното (и често най-ефективното) средство за лечение, но може да е необходима комбинация с другилекарства за успокояване на възпалителните пристъпи, причинени от тежка атопична екзема. Какви противовъзпалителни лечения съществуват? Какви емолиентни продукти трябва да се прилагат в допълнение към тези медикаментозното лечение? Тук насочваме към това фокуса, за да ви помогнем да намерите решенията. 

 • Нанасянето на кортизонов крем (или кортикостероид за приложение върху кожата) остава най-често срещаното и ефективно лечение: той е противовъзпалително лекарство и следователно помага за облекчаване на възпалението и сърбежа, свързани с екземата. 
   
 • Кортикостероидите са лекарство: лекарят трябва да предпише това лечение, преди да го използвате. В зависимост от възрастта ви или съответната област, той може да ви назначи кортикостероид под формата на крем, унгвент, гел или лосион.
   
 • Ако тези лекарства не помогнат, в случаите на много обширна екзема или на най-чувствителните зони като лицето или клепачите, лекарят може да избере имуносупресори за локално приложение върху кожата или под формата на таблетки (Такролимус). Друго лечение е фототерапията (терапия с ултравиолетови лъчи). Във всички случаи, лекарят трябва да определи най-подходящото лечение. 
   
 • Прилагането на кортикостероиди не е достатъчно за дългосрочно лечение на атопична екзема: от съществено значение е ежедневната грижа с емолиентен продукт за възстановяване на кожната бариера.
   
 • За почистването, изберете подходящо душ олио или гел без сапун, за да успокоите и предотвратите изсушаването, след което нанесете избрания от вас емолиент, за да подхраните кожата в дълбочина. 

Лечение с кортизон: можете ли (все още) да се излагате на слънце?

Кортизонът, или кортикостероидите, са стандартното лечение на екзема и осигуряват бързо облекчение на обострянията. Въпреки че екземата има тенденцията да отшумява през лятото, поради въздействието на ултравиолетовата светлина върху кожата, може да се наложи да прилагате тези лекарства дори през лятото. Не се притеснявайте, това е възможно! Кортикостероидите не реагират на слънцето, но кожата ви реагира, така че не забравяйте винаги да прилагате слънцезащита след нанасяне на кортизонов крем. 

 • Във фазата на ремисия (или между обострянията) е важно да предприемате действия всеки ден, за да намалите сухотата на кожата и редуцирате риска от възпаление. За да се постигне това, прилагат се ежедневни процедури за нежно почистване и емолиентна грижа за кожата (и се придържаме към тях!). 
   
 • За душ или вана, избирайте дерматологично разработени гелове и олиа, специално формулирани за намаляване риска от алергични реакции (без сапун, с pH под 5,5). Те имат релипидиращо и противовъзпалително действие, идеално за подготовка и увеличаване ефекта на емолиентите за последваща грижа за кожата. 
   
 • След като вземете душ, нанасяйте емолиента за грижа за кожата с текстура по ваш избор (балсам, крем, мляко и др.). Съвет: първо затоплете продукта между дланите си и след това го нанасете внимателно с широки движения, без да търкате, върху все още леко влажната кожа. А ако не усещате кожата си достатъчно еластична или успокоена, не се колебайте да нанесете още един слой от емолиента!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Не трябва да се страхувате от кортикостероидите, прилагани върху кожата: те нямат страничните ефекти, които понякога се дължат на лечението с тези за перорално приложение. Важно е да се спазва предписанието на лекаря по отношение на количеството, честотата на нанасяне и продължителността на лечението.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL е серия продукти, която напълно отговаря на нуждите на сухата кожа, склонна към атопична екзема, за цялото семейство, благодарение на действието си срещу разчесване и формулите, които могат да се използват още от раждането.

Обратно към началото