AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Съдържание

Дерматит или атопична екзема

Какво представлява атопичната кожа?

Атопичният дерматит (или екзема) е с генетичен произход, често наследствен и се развива с редуване на остри фази с възпаление и периоди на ремисия (успокояване). Какво го причинява? Дисфункция на кожата (кожната бариера), която води до суха кожа (ксероза) и възпаление. По-слабо защитена, кожата е по-реактивна към заобикалящата среда.

Атопична екзема: най-важното в няколко точки

  • Това, което се вижда: суха към много суха кожа, червени плаки с неправилни контури, малки мокрещи мехурчета (или „водни мехурчета“), които могат да се превърнат в корички. 
  • Това, което се усеща: сърбеж и силен кожен дискомфорт (усещане за опъване, пощипване и др.).
  • Причините: генетична предразположеност към алергии и дефицит на бариерната функция на кожата, която става по-чувствителна и пропусклива за външни агресивни фактори. 
  • Атопичният дерматит се развива на два етапа. Етап 1, фаза на сенсибилизация: тъй като кожната бариера е по-слабо защитена, алергените от околната среда могат да проникнат в кожата. Етап 2 - фаза на експресия, при която възпалението предизвиква появата на симптомите. 
  • Засегнати области: чело, бузи, шия, клепачи, торс, лакътни и коленни гънки.

Атопичен дерматит:
кой е най-засегнат?

Атопичният дерматитсе развива с възрастта. В 85% от случаите, това започва преди 5-годишна възраст. Най-често се наблюдава при бебета на възраст 3 месеца и продължава до 7-годишна възраст, с възможност за подобрение около 2-3-годишна възраст. В повечето случаи, обострянията изчезват след 7-годишна възраст. Острите фази стават все по-слаби, все по-редки и след това спират... На 10-11-годишна възраст много деца вече нямат екзема. Понякога, в същия период могат да се появят и други атопични реакции, например астма.

При възрастните, атопичната кожа се среща рядко, но може да се запази от детството. Във всички случаи, кожата, която е имала участъци атопична екзема, винаги ще остане уязвима и трябва да се полагат редовно специфични грижи.

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Заболяване
с редуване на периоди на обостряне и ремисия

1 – Остра фаза, по време на която възпалението е видимо под формата на червени плаки. В този период, кожата обикновено е още по-суха.

2 - Фаза на ремисия, при която възпалението е невидимо, но не се заблуждавайте, то все още е налице и макар и подлежащо. Поради това, третирането трябва да продължи, за да се забави следващото обостряне. Кожата винаги остава суха в тази фаза

Атопичен дерматит: основни данни

1/10

дете е засегнато от състоянието¹

от случаите заболяването се появява преди навършване на 1 година²

7 години

е средната възраст, на която заболяването изчезва¹

+ от 50%

от пациентите имат засегнат родител¹

¹ Уебсайт www.inserm.fr 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Широко разпространение на атопичната екзема в детска възраст в обща популация. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Както по време на фазата на ремисия, така и по време на острата фаза, кожата остава суха. Тя трябва да се хидратира всеки ден с емолиентен продукт, дори и през периодите на временно облекчение, за да се забави появата на следващото обостряне.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Атопичен дерматит: опознайте го, за да се справите по-добре

AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021 416x416 crop

Причините: наследственост и отключващи фактори

Откъде идва? Причините за атопията са генетични и свързани с външни обстоятелства... но кои? Откриването на отключващите фактори ни позволява да разберем по-добре състоянието и следователно да се справим с него!

Причини за атопичния дерматит
AD_ATOPIE_LITTLE-GIRL-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021 472x472

Области, засегнати от атопичен дерматит

Въпреки че засегнатите области са различни при децата и възрастните, всички те изискват грижи за успокояване и възстановяване на кожата, и подсилване способността ѝ да се защитава.

Области, засегнати от атопична екзема
AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-KISSING-CHILD-CHEECK_LARGE_2021

Грижа за атопична кожа при бебета и деца

Бебетата и децата, които често са по-засегнати от възрастните, могат да изпитат дискомфорт, който се засилва през нощта (и дори през деня): открийте някои съвети за по-добро разбиране на това състояние и успокояване на кожата. 

Грижа за атопичната кожа на бебето
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021 500x500

Грижа за кожа, склонна към атопия

Атопичната кожа е уязвима кожа с нарушена кожна бариера. Като възприемем правилните навици за защитата й, подсилване на устойчивостта и възстановяването ѝ, можем да смекчим последиците и да намалим честотата на обострянията.

Открийте

 

EF_LOGO_PIERRE-FABRE-ECZEMA-FOUNDATION_VERTICAL

Оценяване на вашия атопичен дерматит: наличен е тест

PO-SCORAD (Patient Oriented Scoring Atopic Dermatitis) е тест за самооценка, достъпен за всеки. Той отчита засегнатите области, интензивността на симптомите и нарушенията на съня, свързани с разчесването. За да оцените тежестта на екземата си и да проследите нейното развитие, разгледайте приложението, разработено от Фондация Екзема, тук.

A-DERMA подкрепя Фондация Екзема.

Обратно към началото