AD_CONTACT-ECZEMA-HANDS_LARGE_2021
Съдържание

Успокояване обострянето на контактна екзема

Били сте в контакт с алергизиращ продукт или материал, и изведнъж се появява усещане за пощипване и сърбеж по кожата ви! За щастие, има решения за облекчаване на кожната реакция и съпътстващите я зачервяване или сърбеж. Следващата стъпка е да определите причината за обострена екзема. Всички наши съвети, за да разберете по-добре какво предизвиква контактната екзема и да успокоите състоянието. 

Алергична контактна екзема:
установяване на причината

За облекчаване на обострянето, няма нищо по-добро от премахването на всякакъв контакт с алергена. Въпреки това, не винаги е лесно да го установите... Най-честите причинители са перилни препарати, разтворители, сапуни и парфюми, багрила, някои метали или хранителни продукти. Дори само от изброените, може да се окаже трудно да се открие виновникът. В този случай, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви помогне да се изследвате, като ви зададе въпроси за вашите ежедневни и професионални дейности.  Ако не, алергологът може да направи оценка с помощта на тестове с лепенки (т.нар. patch тестове) или епикутанни тестове. Те са безболезнени, като върху гърба се нанасят поредица от алергени, за да се види кой от тях предизвиква малък участък с екзема. 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Алергична контактна екзема:
третиране на острата фаза

Всеки вид екзема може да се третира по различен начин: при алергичната контактна екземасе основава преди всичко на избягване на контакта с въпросния алерген (след като сте го установили, разбира се). В случай на професионална контактна екзема, може да се предложат подходящи мерки за защита на кожата, включително ръкавици, в зависимост от източника на излагане. Прилагането на кортикостероиди за локално приложение върху кожата (под формата на крем или гел) ще помогне за облекчаване на симптомите. След като „обострянето“ приключи, препоръчваме да нанесете медно-цинков възстановяващ крем, за подпомагане състоянието на раздразнената кожа. 

Лош късмет: контактната екзема на кожата ми беше причинена от слънчеви очила. Резултатът: поредица от грозни зачервени петна по лицето ми - и слънцето не помогна. Реших да приема нещата с щипка хумор, да се скрия под голяма широкопола шапка... и да прилагам третиращите продукти сериозно. В рамките на 10 дни тя почти изчезна.

Айша, на 52 години
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

При симптомите на контактна екзема, често се прилага едно и също терапевтично дуо: кортикостероиди за приложение върху кожата, предписани от Вашия лекар, и медно-цинков крем. Локалното лечение е от съществено значение и дава много добри резултати, при условие че се провежда редовно.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог.

DERMALIBOUR +

DERMALIBOUR+ е серията на база на защитаващ медно-цинков комплекс, предназначена за раздразнената уязвима кожа. Включва продукти за почистване и грижа, и представлява неизменното решение, когато „кожата е зачервена, с усещане за сърбеж и пощипван“.

Грижи за раздразнена кожа
DERMALIBOUR +
Обратно към началото