AD_SHOWER_WOMAN-UNDER-WATER_LARGE_2021
Съдържание

Много суха кожа: успокояване на сърбежа след душ

Вие или член на семейството ви страдате от тежка сухота на кожата: това води до оприличаването й на „крокодилска“, която се напуква, лющи, с усещане за опъване и сърбеж. И въпреки че душът често е момент на облекчение, след него кожата е още по-зле, след като изсъхне. Ето няколко съвета за това как да хидратирате кожата си всеки ден и да възвърнете комфорта й. 

Разпознаване на ксерозата
или екстремната сухота на кожата

Какво представлява ксерозата? Това е състояние, причинено от нарушена кожна бариера. Съществуват два основни симптома. На първо място, забелязвате тежка сухота, която може да се прояви с люспи (кожа, която се напуква и лющи), грапавост (твърда, дебела кожа, която се нацепва). Второ, изпитвате значителен дискомфорт, който се характеризира с усещане засърбеж, опъване и пощипване. Ако разпознавате тези симптоми, вероятно страдате от ксероза.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021

Защо кожата сърби
след душ?

Ако след душ кожата ви е с усещане за опъване и сърбеж, причината е, че душът може да съчетае няколко фактора на раздразнение. Първо, температурата на водата - дали е твърде студена или твърде гореща. Особено когато водата се изпарява в помещението, тя абсорбира част от влагата от кожата ви, което увеличава опъването и сърбежа. Второ, триенето, причинено от измиването и подсушаването, особено ако е силно! И накрая, изборът на неподходящи продукти, чиято употреба вреди на кожата и засилва нейната реактивност, а оттам и дискомфорта.

Сухота на кожата: 
избор на подходящ почистващ продукт

За да превърнете вземането на душ в истинско успокояващо преживяване за кожата си, е важно да изберете продукт за хигиена, който е подходящ за много сухата ви кожа. Изберете гел или олио, които не съдържат детергенти, насищат кожата с липиди и я възстановяват. За да сведете до минимум риска от раздразнение на кожата, уверете се, че продуктът е без сапун, без сулфатни повърхностно-активни вещества, с физиологично рН (около 5,5), близко до това на кожата.

ad_xerose-hands_large_2021
AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Сухота на кожата:
добри навици преди и след душ

Когато вземате душ, използвайте хладка вода и ограничете продължителността на душа или ваната до пет минути. Когато приключите, подсушете кожата с потупване, а не с търкане. Накрая нанасяйте подхранващ или емолиентен крем против изсушаване два пъти дневно, или поне веднъж след душ.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

След душ, за да се намали сухотата и да се подпомогне кожата в дългосрочен план, е идеално да се нанася ежедневен хидратиращ крем по цялото тяло, за да се възстанови хидролипидния филм. Няма противопоказания за избор на формула с аромат, напротив, тя може да е фактор да искате да я нанасяте всеки ден.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Сухота на кожата:
избор и прилагане на грижа

Изберете подхранващ или емолиентен крем срещу сухота и го нанасяйте два пъти дневно, или поне веднъж след душ. За да увеличите максимално ползите, затоплете продукта в ръцете си, преди да го нанесете посредством широкообхватни, но нежни движения. 

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_SQUARE_2021 577x577
Обратно към началото