AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021
Съдържание

Много суха кожа или ксероза

Какво представлява ксерозата?

Ксерозата означава много суха кожа с усещане за опъване. Въпреки че тази екстремна сухота често е свързана с възрастта, тя може да засегне и жени в менопауза или хора с тъмна кожа. Тя може да се прояви и при пациенти, страдащи от диабет или подложени на определени медикаментозни лечения (химиотерапия). За щастие, има решения за успокояване, хидратиране и подхранване на кожата. Ето нашите съвети!

Същността на ксерозата в няколко точки

  • Това, което се вижда: „крокодилска кожа“, с люспи (много суха, лющеща се кожа), грапавост (дебела, твърда, напукана кожа, която се нацепва). Хората с тъмна кожа могат да открият, че кожата им изглежда по-сива. 
     
  • Това, което се усеща: много неприятен сърбеж, опъване и пощипване. 
     
  • Причините: тази екстремна сухота на кожата се дължи на нарушена кожна бариера. Недостигът на липиди в епидермиса води до дехидратация на роговия слой.
     
  • Засегнати области: проява на тялото и на лицето.

Ксероза на кожата:
какви са причините?

Основният симптом на някои кожни заболявания, като псориазис или атопична екзема, е сухата кожа. Съществуват две причини и два типа ксероза: физиологична и патологична. Първата се дължи на възрастта, тъй като кожата, която е станала по-тънка, е много уязвима, липсват ѝ незаменими мастни киселини и серамиди, а хидролипидният ѝ филм е изчерпан. Патологичната ксероза се причинява или от патология, или от медикаментозно лечение.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_OLD-COUPLE-WALKING_LARGE_2021 492x492

Ксероза:
кой е най-засегнат? 

Физиологичната ксероза засяга предимно възрастните хора, жените в менопауза и хората с тъмна кожа. Патологичната ксероза се нарича „индуцирана“, защото е свързана с патология: диабет, бъбречна недостатъчност, хипотиреоидизъм или страничен ефект от лечение, медикаментозно или от друго естество...
 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Ксерозата е външен признак на уязвимост на кожата. Това е форма на умерена към тежка сухота, придружена от чувство на дискомфорт. Симптомите: груба, люспеста, сърбяща кожа, с усещане за опъване и пощипване. Подхранването на кожата и подсилването на кожната бариера намалява сухотата.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Ксерозата в цифри:

55%

Засегнати лица над 65 години¹

75%

Засегнати възрастни хора над > 75 години¹

75%

от пациентите с диабет развиват ксероза².

(1) BARCO D. И GIMENEZ-ARNAU A. Ксерозата: дисфункция на епидермалната бариера (Actas Dermosifiliogr. 2008; 99:671-82
Timothy G. Berger, MD; Melissa Shive, MD, MPH; G. Michael Harper, MD. Клиничен преглед на пруритус при възрастните пациенти. JAMA Dec 11, 2013 Vol 310, No. 22
PAUL C. и др. Разпространение и рискови фактори за ксерозата при възрастните хора: епидемиологично проучване в напречно сечение в първичната медицинска помощ. Dermatology 2011; 223:260-265.
(2) PHAM H.T., EXLBERT L., SEGAL-OWENS A.C., VEVES A. Проспективно, рандомизирано, контролирано двойно сляпо проучване на хидратиращ продукт за ксероза на стъпалата при пациенти с диабет Ostomy/Wound Management, 2002; 48 (5) : 30-36
E. Baselga Torres,a,b,∗ M. Torres-Pradillaa,b Кожни прояви при деца със захарен диабет и затлъстяване, Actas Dermosifiliogr. 2014; 105(6):546---557
 

Много суха кожа:
хидратиращи и подхранващи грижи

При ксерозата, в кожата липсват основните липиди (като серамиди и омега 6 или 9 мастни киселини), които са част от състава на роговия слой и хидролипидния филм. За възстановяване на кожната бариера, използвайте снабдяващ с липиди и възстановяващ почистващ крем или свръхобогатен душ-гел без детергенти. . За да се сведе до минимум рискът от раздразнение на кожата, продуктът трябва да е без сапун, без сулфатни повърхностно-активни вещества и с физиологично рН (около 5,5), близко до това на кожата. След това изберете подхранващ крем срещу сухота, адаптиран за възрастно-обусловена ксероза. Нанасяйте го два пъти дневно. В дните, когато това не е възможно, използвайте този продукт приоритетно след душ. За да увеличите максимално ползите, затоплете продукта в ръцете си, преди да го нанесете с широки, нежни движения.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021 492x492

След прием на лекарства, кожата ми стана много, много суха. Беше трудно, още повече, че и сърбеше. В крайна сметка реших да нанасям подхранващ крем всеки ден. И се получи.

Доминик, на 57 години.

Грижа за много суха кожа при възрастни хора

AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images 473x473

Грижа за много суха кожа при възрастни хора

75% от хората над 75 години и 50% от хората над 65 години страдат от суха кожа. Това се дължи на по-тънката и по-уязвима кожа и на изчерпания хидролипиден филм (т.е. кожна бариера, която вече не изпълнява правилно своята защитна роля). Разказваме ви всичко, което трябва да знаете за това как да се възвърне комфорта на кожата (и да се запази).

Познания за ксерозата при възрастни хора
AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 473x473

Суха кожа: облекчаване на сърбежа след душ

О, когато излезете от душа, кожата ви е с още по-изразено усещане за опъване и сърбеж. Когато кожата изпитва дискомфорт, трябва да ѝ се помогне да се възстанови в дълбочина и да се защити. Ето няколко съвета как да облекчите тези неприятни ежедневни усещания. 

Успокояване на сърбежа след душ
Обратно към началото