AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Съдържание

Успокояване на контактната екзема по лицето

Екзема или алергичен контактен дерматит по лицето може да се развие навсякъде, но се наблюдава най-вече по ушите, устните и клепачите, които са особено чувствителни зони. Симптомите могат да се появят след 3 до 10 дни след контакта, което понякога затруднява идентифицирането на причинителя, затова ето няколко съвета, които ще ви помогнат да установите алергена, който може да я е предизвикал. Ще споделим с вас и най-добрите начини за третиране на алергичен контактен дерматит по лицето и за успокояване на тази чувствителна зона. 

 • Дифузно разположени червени плаки (с неправилни ръбове), причиняващи кожен пруритус (силен сърбеж),
   
 • Мехурчета, пълни с бистра течност, които се разпукват и изтичат (често поради разчесване),
   
 • Понякога екземата се придружава от подуване на тъканите (оток), особено по клепачите.

Каква е разликата между контактна екзема и раздразнение?

Контактната екзема е алергична реакция, причинена от обикновен контакт с алерген, докато иритативният дерматит се появява в резултат на физически агресивен фактор върху кожата (като триене) или химически върху кожата, но без участието на алерген. Иритативният дерматит се появява скоро след контакта и се проявява като кожни изгаряния (видими или усещани).

 • Идентифицирайте въпросния алерген, за да го „премахнете“: бижута (често от никел) или аксесоари, носени близо до или върху лицето, грим, вещества, пренасяни от ръцете ви до лицето (като домакински продукт, парфюм или например, лак за нокти).
   
 • Отстранете грима и измийте кожата с много нежен продукт или дори примерно пенещ се гел на основата на мед и цинк.
   
 • След това прилагайте предписаните кортикостероиди за локално приложение ежедневно, само върху лезиите, и ако е необходимо, нанесете възстановяващ крем.
   
 • Ако носите грим, покривайте само незасегнатите части на лицето си и избирайте макиаж, който се предлага в аптеките.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Контактната екзема изчезва след няколко дни третиране. Грижата за кожата е ценен съюзник за успокояване на раздразненията и подпомагане възстановяването на кожата.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

 Други съвети за контактна екзема
 

Обратно към началото