AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-FATHER-AND-SON_LARGE_2021

Атопична екзема: разговор с детето ми

Вашето бебе или дете страда от атопична екзема от най-ранна детска възраст (или дори съвсем малко). Тези обостряния редовно го безпокоят и през деня, и през нощта! И колкото и пъти да им казваме да не се разчесват, те не могат да спрат (и не можем да ги виним). Този сърбеж може да повлияе на концентрацията в училище, да им попречи да заспят вечер и дори да ги събуди през нощта. А от определена възраст нататък, справянето с червените плаки и лющенето не винаги е лесно. Накратко, екземата оказва значително влияние върху качеството на живот на детето ви. За да им помогнете и да ги успокоите, независимо от възрастта им, ето няколко съвета и добри навици, които да усвоят (и да предадат нататък!).

 • Успокояване: разговорите са важни за облекчаване и намаляване на тревожността, а вашата нежност и гушкане ще им помогнат.
   
 • Обясняване: кажете на бебето си, че кожата му е уязвима и го сърби. Но заедно ще бъдем по-силни, така че този сърбеж да е по-слаб. 
   
 • Напътстване: „Нека се намажем с крем, ще е много по-добре! А, да, виждам, че е добре за теб... Вълшебен трик с охлаждане, за да спреш да се чешеш! “
 • Успокояване: обяснете, че със спазване на хигиенните навици и съветите за ежедневна грижа (кратки вани, къси нокти и нанасяне на крем всеки ден), разчесването намалява и обострянията стават по-редки!
   
 • Обясняване: атопичната кожа е деликатна като пеперуда или снежинка. Когато например е твърде горещо или прашно, се появяват червени петна и тогава се появява желание за силно разчесване като зов за помощ.
   
 • Уверяване: не драматизирайте прекалено ситуацията и покажете, че сте уверени в бъдещето. Могат също така да нарисуват картинка, за да илюстрират чувствата си. 
   
 • А защо да не прочетете (или препрочетете) специално издадени книжки? Те помагат да се изрази екземата с думи!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

За лечението на екзема е необходимо да се води диалог между родителите и децата, за да се успокоят и да се преодолее психологическото въздействие: този обмен е част от терапевтичния процес“.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

 • Успокояване: Вашето дете става все по-голямо и е любопитно да учи: лесно можем да продължим с обясненията.
   
 • Обясняване: рядко трае цял живот, обикновено атопичният дерматит се подобрява с времето. И не е заразно: детето ви може да продължи да играе с приятели, без да се страхува, че ще го разпространи.
   
 • Уверяване: на тази възраст сме особено чувствителни към това какво мислят другите за нас; можете да напомните на детето си, че то не е единственото, което изпитва това, че това се случва и на други деца и че те не са „различни“. Признайте болката ипритеснението му, важно е да почувства, че го разбирате и подкрепяте, като го изслушвате. Накрая го похвалете, че само нанася крема си и че е „пораснал/а“!
 • Успокояване: атопичният дерматит се подобрява с времето. При спазване на хигиенни навици и съвети за ежедневна грижа разчесването намалява, а обострянията стават по-редки! Добрата новина е, че то не е заразно!
   
 • Обясняване: това е състояние, при което кожата престава да изпълнява перфектно своята защитна роля. Тя позволява изпаряването на твърде много вода, поради което се изсушава и пропуска повече алергени. Настъпва възпалителна реакция: червени плаки и сърбеж. Сред отключващите фактори са агресивни почистващи препарати, прах, вълна, някои храни, екстремни температури, дълги и горещи вани... Състоянието е хронично: то може да изчезне и да се появи отново, но на тази възраст обострянията трябва да са по-редки.
   
 • Уверяване: избягвайте да омаловажавате на всяка цена; тийнейджърът може да почувства, че не го приемат сериозно и че чувствата му се подценяват.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

Други съвети за атопична кожа
 

Обратно към началото