AD_SOLAR-WOMAN-ON-THE-SAND_LARGE_2022
Съдържание

Акнето и слънцето: кои са правилните навици?

Слънцето! Какво удоволствие е да го видите да се появява след период на лошо време!
Първото ни впечатление е, че слънцето е полезно за нас и има тенденция пъпките от акне да изчезват.
Но дали е така? Съчетават ли се слънцето и акнето? Как да се справите с излагането на слънце, когато имате пъпки от акне? Трябва ли да се вземат някакви предпазни мерки, да се следват някакви добри практики? Има ли някакви специални съвети при прием на лекарства за акне? Ако да, какви и защо?
Нашите експерти се произнасят!
 

Отговорът е: „И двете, господине!“
То е преди всичко съюзник, дори бихме могли да кажем незаменим съюзник за поддържане на здравето ни: 

  • Кожата ни синтезира витамин D само под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Този витамин участва в редица реакции в организма, включително в регулирането на себума. Той предпазва кожата от прекалено омазняване и от запушване на порите. Благодарение на противовъзпалителното си действие той предотвратява и размножаването на бактерии по кожата. 
  • Слънцето ни помага да регулираме мелатонина – хормона, който осигурява качествен сън. 

Но както всички хубави неща, слънцето може бързо да се превърне във враг, ако с него се злоупотребява или ако не предпазвате внимателно кожата си преди излагане на слънце:

  • То също така увеличава производството на себум и следователно може да влоши зоните с акне
  • Себумът удебелява епидермиса, горния слой на кожата, което благоприятства образуването на акнеични пъпки под кожата под формата на микроцисти и възпалителни червени или бели пъпки. 
  • Може да предизвика появата на кафяви петна върху белезите от акне
  • Има тенденция да ускорява стареенето на кожата

Ето защо трябва да се установят добри правила за грижа за кожата, за да се гарантира, че се извличат само ползите.

Ефектът на бумеранга е известният механизъм на изчезване на пъпките под въздействието на UV лъчите, а след това внезапна и засилена повторна поява в края на лятото! Защо се случва това? Кожата се уплътнява, за да се защити от UV лъчите, така че пъпките от акне остават „блокирани“ под кожата, а кожата изглежда хубава и гладка. В действителност обаче се натрупват себум и мъртви клетки. Така че, когато кожата отново изтънее след празниците, пъпките могат да се появят отново!

За да избегнете това, е необходимо да действате предварително, за да предотвратите натрупването на пъпки под кожата:

  1. Изберете некомедогенна, матираща слънцезащита, подходяща за кожа, склонна към акне. Изберете защитен фактор SPF50+, в идеалния случай с немазна текстура, за да няма мазно усещане.
  2. Почиствайте кожата си сутрин и вечер, за да предотвратите натрупването на замърсявания и остатъци от слънцезащитни продукти.
  3. Не забравяйте също така да ексфолирате кожата си веднъж седмично с много нежен скраб, за да отстраните мъртвите клетки и да улесните клетъчното обновяване
  4. И накрая, не пестете средства за хидратиране: през лятото, когато е горещо, не забравяйте да пиете много вода и да нанасяте достатъчен слой хидратиращ крем против акне сутрин и вечер за кожа, склонна към акне, преди да нанесете слънцезащитната си грижа.

Както беше споменато по-горе, слънцето е полезно и много благоприятно за нашата кожа, но само ако излагането на слънце е адаптирано и добре подготвено! На практика това означава да си създадете добри навици и да ги превърнете в свой начин на живот: ето 4 основни навика, които трябва да усвоите незабавно!

Определете „полицейски час“

Излагането на слънце трябва да става много постепенно през годината и много редовно от първите лъчи през пролетта. Спазвайте „полицейски час“: времето и продължителността на излагане на слънцето ще определят силата му като съюзник или враг. За благоприятно излагане на слънце, започнете сутрин преди 11:00 ч. и след това само в късния следобед, след 16:30 ч.

Не излизайте навън без слънцезащитен фактор 50+

Нанасянето на защитен крем SPF50+ е от съществено значение, за да се избегне слънчево изгаряне и преждевременно стареене. Това важи за всички типове кожа, но е още по-важно за склонната към акне кожа, тъй като прекаленото слънце влошава състоянието на пъпките. В случай на внезапно излагане или в неподходящо време избягвайте да излагате лицето си директно на слънце. Освен слънцезащитен крем, това е и добра възможност да извадите шапка за слънце или шапка с козирка и да съчетаете полезното с приятното! Важно е да запомните, че слънцезащитният крем не замества специфичната грижа срещу акне. Трябва да се нанася добре след обичайната грижа за кожата.
И разбира се, обърнете внимание на кожата си, ако приемате лекарства: за някои лекарства се твърди, че са фоточувствителни, което означава, че правят кожата свръхчувствителна към слънцето.

Пийте редовно вода 

През цялата година, а още повече през горещите летни месеци, тялото ни се нуждае от вода, за да функционира. Не забравяйте да пиете вода редовно. Ако ви е трудно да пиете вода, защо не опитате да я овкусите по естествен начин? С парчета плодове, ароматни растения като мента, розмарин, мащерка и др. Това е и добър повод да си купите красива бутилка за вода, която ще ви е приятно да носите навсякъде! 

Достатъчно антиоксиданти за защита на кожата

Помогнете на предразположената си към акне кожа да се подготви за слънцето, като същевременно естествено повишите защитата ѝ, като я снабдите с антиоксиданти: цветните плодове и зеленчуци ще свършат тази работа ефективно. Оранжево, червено, зелено, лилаво... в разгара на сезона има за всекиго по нещо.
 

Слънцето е навън и искаме да му се насладим, но какво да направим, когато вече имаме белези от акне? Как да избегнем подчертаването на петната, когато слънцето е силно? Ще бъде ли достатъчна защитата SPF 50+? Или е по-добре изобщо да не се излагате на риск? Ето няколко първоначални съвета... 

Въздействието на слънцето върху белезите от акне 

Ако имате заздравяващи пъпки от акне, стойте далеч от слънцето, докато кожата завърши възстановителните си дейности. Това е така, защото по това време кожата е по-тънка и следователно е много по-чувствителна към вредното въздействие на UV лъчите.
Излагането на белези от акне на слънце може да увреди влакната на кожата и да доведе до появата на кафяви петна. 

Подпомагане на лечението от самото начало

Когато оздравяването е в ход или е съвсем скорошно, най-добре е да се избягва излагането на слънце и по възможност лицето да се покрива с шапка за слънце, шапка с козирка, шал и т.н., за да може кожата да заздравее правилно.

Защита на белезите след това

Изберете продукт за грижа за кожата, който едновременно предпазва от слънцето и е средство против белези, за да се намали постепенно белегът, да се помогне на кожата да се обнови и най-вече да се избегне рискът от вторична пигментация. Не забравяйте! Когато кожата е атакувана, тя произвежда излишък от защитен пигмент, известния меланин, който е причина за появата на много неприятни кафяви петна.

„Имам акне още от тийнейджърска възраст. Наскоро забелязах, че когато се излагах на слънце през лятото, сякаш нямах нито една пъпка! Мечтата. Но в края на лятото всички акнеични пъпки пламнаха по едно и също време. Сега вече знам, че единственият начин да избегна или поне да смекча това обостряне е да не забравям да нанасям слънцезащитен крем SPF 50+, преди всяко излагане на слънце. Винаги обаче избирам кремове, подходящи за кожа, склонна към акне, тъй като те също са матиращи, а текстурата е много по-приятна на допир! “

Леа, на 16 години
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Слънцето е лъжлив приятел на склонната към акне кожа. След като разберете това, е важно да вземете всички необходими предпазни мерки, за да избегнете слънцето и акнето. Слънцезащитният крем с висок фактор SPF 50+ е задължителен, особено ако приемате лекарства, тъй като повечето от тях повишават чувствителността на кожата към слънцето. Когато имате белези от акне, разбира се, е препоръчително да избягвате излагането на слънце, доколкото е възможно.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

– Поддържайте времето на излагане кратко и във време, когато слънцето не е твърде агресивно.
– Защитете кожата си със слънцезащитен крем SPF 50+, за да избегнете обостряне на реактивно акне.
– Ако носите грим, избирайте продукти със защитни филтри.
– Не забравяйте да почиствате добре лицето си сутрин и вечер и да го хидратирате.

Слънцето може да предизвика появата на пъпки по кожата:
– В случай на алергична реакция, върху частите, които са най-изложени на слънце (летен дерматит).
– При кожа, склонна към акне: известният „ефект на бумеранга“ в края на лятото
– В случай на наличието на белези
– В случай на фоточувствителност, дължаща се на медикаменти или използване на неподходяща козметика.

При някои хора с акне петната намаляват през лятото. Причината? Излагането на слънце води до удебеляване на епидермиса, което блокира петната под кожата. Но след лятото, веднага щом кожата отново изтънее, петната се появяват изведнъж и често по-силно, защото себумът продължава да се натрупва под кожата. 

Обострянето на акне може да се избегне, като се ограничат максимално факторите, които го влошават:
- Почиствайте кожата си с продукти за грижа за кожата, предназначени за кожа, склонна към акне, и избягвайте ужасната комбинация от акне и слънце
– Почиствайте добре ръцете, ноктите и т.н
– Докосвайте лицето си възможно най-малко, не изстисквайте пъпки
– Редовно почиствайте аксесоарите, които влизат в пряк контакт с кожата ви
– Хидратирайте кожата си всеки ден, пийте вода
– Направете равносметка на начина си на живот (диета, сън, стрес, физическа активност).
 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Повдигане на кожата: По-добро разбиране на акнето 

Нашите съвети за рутина и диета

Обратно към началото