AD_ACNE-YOUNG-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Съдържание

Белези от акне: разбиране и намаляване

При някои хора акнето се изразява в няколко пъпки по лицето или гърба, но понякога може да премине в по-тежък стадий, при който остават червени, кафяви или вдлъбнати белези от акне. В зависимост от вида на лезиите невинаги е възможно да се заличи белег от акне, да не говорим за премахването му. Въпреки това е напълно възможно да ги намалите и най-вече да ги избегнете, като използвате правилните движения! 

Когато има белег от акне, това означава, че първоначално е имало пъпка от акне. Например може да е бил наранена, изстискана, продупчена, атакуван с неподходящ продукт или изложен на слънце... Във всички случаи този белег от акне е видимият резултат, който остава, когато кожата е била прекалено слаба. Колкото по-тежко е акнето, с пъпки, разположени много дълбоко в кожата, толкова по-голям е рискът от появата на белег от акне.

Как се образува белегът?

Знаете ли, че белегът от акне се образува за около 3 седмици?

 • В началото, в продължение на 3-4 дни, нашата защитна система се задейства, за да активира оздравителния механизъм: пъпката става червена и доста подута, обикновено топла при допир.
 • След това, в продължение на около 10 дни, кожата ще се „регенерира“. Тя ще произведе голямо количество тъкан (съставена главно от колагенови и еластинови влакна), за да замени по някакъв начин увредената зона. На този етап често се появява изпъкнал или вдлъбнат белег, който леко се различава по цвят от околната кожа. 
 • И накрая, последните дни са заключителната фаза на ремоделиране. Кожата се опъва и на повърхността ѝ се образува нов слой защитни клетки.
  Така че лечението отнема време! Много повече време от няколкото минути, които човек може да отдели за грижа за кожата всеки ден. Нека си признаем, че най-добрият начин да помогнете на кожата си да се излекува е да я оставите на спокойствие.

Видовете белези от акне всъщност зависят от много критерии, като например: 

 • тежестта на акнето (колкото по-тежък е стадият и по-силно е възпалението, толкова по-дълбоки са белезите от акне)
 • тип, дебелина и цвят на кожата 
 • качеството на прилаганата грижа за кожата (рутинна грижа за кожата, използвани продукти, слънцезащита, но също така, разбира се, и начинът на третиране на кожата)
 • възрастта, разбира се (с възрастта кожата се възстановява по-дълго)
 • да не забравяме възможните дефицити (на протеини, витамини, някои минерали или микроелементи, които са от съществено значение за доброто оздравяване)

Следователно оздравителният процес е различен при отделните хора: тук е представен преглед на белезите от акне, които могат да се срещат. 

Белези от акне под формата на
кафяви петна

Кафявите петна, известни също като пигментни петна, се причиняват от хиперпигментация. Много често този неприятен вид се появява, когато кожата е била изложена на слънце, по време на оздравителния период, и започва веднага след като пъпката се възпали, когато е зачервена и подута.
Трябва да се отбележи, че колкото по-тъмна е кожата, толкова по-силно реагира на излагане на слънце: това я прави по-предразположена към риск от поява на петна и пигментни нарушения.

Този тип белези от акне се заличават доста трудно. И дори предлаганите медицински техники (лазер, пилинг и др.) в този тип случаи имат своите граници.
Затова ключът е в превенцията, като се избягва излагането на слънце и се нанася защитна грижа SPF 50+, адаптирана за кожа, склонна към акне. Предимството на тези продукти е, че защитават кожата с широкоспектърни филтри, като същевременно действат и върху регулирането на себума. Избирайте формули, които съдържат матиращи пудри заради немазния им ефект върху кожата и които са изключително приятни за употреба, и по-скоро с флуиднитекстури. 

AD_ACNE_BROWN-SCAR_SQUARE 472x472
AD_ACNE-SCAR_SQUARE_2021 472x472

Белези от акне
Под формата на дупка

Този вид белег от акне с дупка е най-често срещаното усложнение от акне. Те се наричат още „атрофични белези“. Появяват се, когато горните и по-дълбоките слоеве на кожата са увредени. Защо? Тъй като, запълвайки загубата на тъкан в дълбочина, кожата има тенденция да се свива навътре: това създава визуалната „кухина“.
Белегът „дупка“ от акне много често се появява в резултат на червени пъпки, разположени под кожата, но също така и на инфектирани бели пъпки.
Това е и видът белези, които се наблюдават, когато големите черни точки останат твърде дълго в кожата: дори след отстраняването им от дерматолог пората може да остане разширена за дълго време и да изглежда като дупка.

Така че, за да избегнете, доколкото е възможно, тези белези, които изглеждат като „дупка“, никога няма да е достатъчно да го повтаряме – не се изкушавайте да изстисквате кожата, устойте на изкушението да стискате пъпките.


Червени белези от акне

Червените белези от акне изглеждат като повдигнати бучки. Това е известно още като „хипертрофични белези“.
За разлика от белезите от акне с форма на дупка, те се срещат много по-рядко. Лечебният процес сякаш излиза извън контрол и ако работи прекалено бързо, не работи толкова добре. Тогава кожата става по-дебела от нормалното.
В зависимост от случая тези червени белези от акне могат да бъдат по-силно сърбящи и по-болезнени.

AD_ACNE_RED-SCAR_SQUARE 472x472

Пъпките могат да оставят различни видове белези от акне по кожата: като дупки, подутини, петна и др.
Толкова много, че в този момент желаем само едно нещо: тези спомени за акне да изчезнат и да можем да обърнем страницата веднъж завинаги.
Но възможно ли е да премахнете всички белези от акне? Какви са възможните решения? Наистина ли са ефективни?
Съществуват много решения и трябва да се вземат предвид съветите на специалисти, за да се намери най-доброто решение за вас. Междувременно, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да видите ефектите по-ясно!

Възприемете проста и нежна рутина!

Белезите от акне не се съчетават добре с агресивна рутинна грижа за кожата, нито с натрупване на продукти върху кожата. Приемете известната поговорка „по-малкото е повече“: колкото по-малко правите, толкова по-добра ще бъде кожата ви! 

 • Не бързайте, избягвайте прекалено бързите движения или многократното повтаряне. Акнето не се причинява от замърсено лице, така че не е необходимо да търкате или да „остъргвате“ кожата си. 
 • Избирайте продукти за грижа за кожата, съобразени с нейната чувствителност, нежни почистващи гелове или мицеларни води без изплакване. Не забравяйте също да подсушавате кожата си, като просто я подсушавате с кърпичка или чиста кърпа.
 • След това изберете цялостна процедура за лице против бръчки, за да завършите процедурата си. Голямото им предимство е, че третират видимите признаци на акне (като излишен себум, черни точки, петна и др.) и помагат за възстановяване на баланса на кожната бариера. Те ви спестяват необходимостта от прилагане на повече процедури и следователно от многократно влошаване на безспорно деликатната ви кожа!
  Освен това те гарантират добро ниво на хидратация на кожата, което е от съществено значение за подобряване на оздравителния процес. 

Защитете се от излагане на слънце 

Излагането на слънце означава риск от белези от акне с кафяви петна поради активирането на меланина – защитния пигмент на кожата.
Така че не пропускайте подходящата защита от слънцето: изберете продукти за грижа за кожата с флуидна текстура и фактор SFP 50+. Избирайте приоритетно продукти, които са специално предназначени и разработени за кожа, склонна към акне: основното им предимство е, че съдържат активни съставки, регулиращи себума и матиращи, които са много полезни, за да помогнат на кожата да се саморегулира.

Грижете се за кожата си нежно 

Нежното отношение към кожата, ежедневното ѝ почистване и защита, както и щадящите практики за грижа за кожата могат значително да намалят риска от белези от акне.
Сред процедурите, при които има най-голяма вероятност да се образува белег от акне? Докосване на местата, изстискване и т.н. Знаете го, но ви го казваме отново... Не изстисквайте пъпките си!

И бихме искали да ви напомним защо: когато пъпката на акнето достигне до стадий на бяла пъпка с образуване на гной, тя не трябва да се пробива, тъй като това увеличава риска от лошо заздравяване и освен това не помага на акнето да се излекува по-бързо:
– Микробите могат да попаднат в него и да влошат локалното възпаление
– Пъпката може да се спука вътре в кожата и да предизвика по-дълбоко възпаление.
И тогава се случва това, от което най-много се страхувате: пъпката става още по-голяма и по-червена.
 

Гримът като маскировка!

Гримът е допълнителна стъпка, която може да бъде добавена без проблем в зависимост от желанието и нуждата да се прикрият белезите от акне. Изберете грим, който е специално разработен за деликатна кожа и е некомедогенен. Съществуват и текстури, които са по-подходящи за мазна кожа, като например oil-free текстури . Във всички случаи избягвайте да използвате твърде плътни текстури, тъй като те са склонни да подчертават релефа на белезите. 

Много ефективна техника за гримиране е прикриването на белези от акне или несъвършенства на лицето чрез корекция на цвета. Не се колебайте да попитате за съвет в аптека или дрогерия. Поинтересувайте се, някои аптеки дори предлагат индивидуални курсове по гримиране. И разбира се, ако сте използвали грим върху кожата си, трябва внимателно да го отстранявате всяка вечер!
 

Лечебен крем, най-добрият ви съюзник 

Много практични и достъпни: лечебни кремове за акне! Вече има кремове, които едновременно възстановяват и защитават кожата и се препоръчват на хората с белези от акне.
Тези кремове спомагат за намаляване на белезите, както чрез насърчаване на възстановяването на кожата, така и чрез осигуряване на защита SPF 50+, която е идеална за третиране на кафяви белези.
Това е лесен трик, който е още по-забавен и ефективен, когато се комбинира с масажиране на белега от акне: 

 • Два пъти дневно, всеки път за 2 до 3 минути, правете кръгови движения с показалеца и средния пръст в областта на белега
 • Ако кожата не е болезнена, търкаляйте белега от акне и между пръстите си 

По този начин ще стимулирате хидратацията на кожата, ще подобрите кръвообращението около белега и ще го направите по-мек, по-гладък и по-малко видим. Не се колебайте да прилагате лечебен крем в продължение на няколко месеца.

Когато видях, че по лицето ми се появяват белези от акне след издълбаване на пъпките, веднага разбрах, че трябва да спра, ако не искам да се появят още такива. За да намаля вече съществуващите белези, всяка вечер използвам крем против белези: Вече виждам подобрения!

Естел, 18 години

BIOLOGY AC

BIOLOGY AC видимо премахва несъвършенствата (пъпки, излишен себум, петна) и действа директно върху микробиома на кожата, за да възстанови баланса. 

Грижи за кожата против несъвършенства
BIOLOGY AC

Когато се появи белег от акне, е трудно той да изчезне, но можете да го намалите! Нанесете лечебен крем против белези и масажирайте до два пъти дневно. Консултирайте се със здравен специалист, за да прецените кои техники са подходящи за вас. Кожата се обновява на всеки 3 седмици, така че бъдете търпеливи! Избледняването на белезите от акне може да отнеме няколко месеца.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Имате ли акне?

Намерете още експертни съвети

Обратно към началото