AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-HAIR_LARGE_2021

Успокояване на атопичния дерматит по скалпа

Вие или детето ви страдате от атопична екзема по скалпа. Резултатът е: червени плаки, корички (понякога дори люспи, наподобяващи пърхот) и много неприятен сърбеж. Как можем да се погрижим по-добре за този уязвен скалп? Подготвихме практически съвети, които да ви помогнат да усвоите правилните жестове. 

 • При кърмачетата и малките деца (до 2-годишна възраст), кземата на скалпа е често срещана и прилича на „себореен дерматит“, който се разпознава по наличието на жълтеникави, мазни и доста плътни сквами (или корички) по скалпа. След 18-месечна до 2-годишна възраст, тези симптоми стават по-редки. 
   
 • Тези лезии могат да се появят и при възрастни, особено ако други части на тялото са засегнати от атопичен дерматит. В този случай, те изглеждат като „класическа“ екзема, било то склонна към мокрене или суха. 
   
 • Обърнете внимание, че тийнейджърите могат да бъдат засегнати отчасти от специфичен „дерматит на главата и шията“. 

Себорейният дерматит екзема ли е?

Тъй като себорейният дерматит причинява бели или жълти плаки по скалпа (пърхот при възрастните и млечни корички при бебетата) и понякога сърбеж, той често се бърка с екзема. Въпреки че симптомите са сходни, причините са съвсем различни, тъй като възпалението не е причинено от алергична реакция като контактната екзема или от генетичен фактор като атопичната екзема. Причината за този дерматит все още е трудно цялостно да се определи, но отчасти се знае, че се дължи на микроскопична гъбичка, причиняваща възпаление в областите на кожата, където производството на себум е най-високо (включително скалпа). 

 • Приложете назначеното медикаментозно лечение на екзема предписано от вашия дерматолог.
   
 • Нанасяйте емолиентен продукт за грижа за кожата поне веднъж дневно. По-добър съвет? Нанесете го върху скалпа като маска, оставете го за презнощта и на сутринта изплакнете добре с нежен шампоан.
   
 • Изберете нежен шампоан, подходящ за сух скалп.
   
 • Вземете душ с хладка вода, като ограничите продължителността му до 5 минути.
   
 • Подсушете косата с кърпа, без да я търкате.
   
 • Внимателно разрешете косата с четка с мек косъм, като избягвате да използвате гребен.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Понякога атопичният дерматитсе проявява по скалпа. Ето защо е важно да използвате подходящ шампоан в комбинация с лечението, предписано от дерматолога. За тази цел, избирайте нежен шампоан, разработен с оглед минизиране риска от алергия.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

Други съвети за атопична кожа
 

ТЯЛО И КОСА

EXOMEGA CONTROL

Емолиентен почистващ гел за тяло и коса

Този емолиентен почистващ гел за тяло и коса нежно почиства (лице, тяло, коса), успокоява и защитава сухата, склонна към атопична екзема кожа, още от раждането.

EXOMEGA CONTROL ЕМОЛИЕНТEН ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ 2 В 1 ЗА КОСА И ТЯЛО

EXOMEGA CONTROL
Обратно към началото