AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021

Успокояване на атопичният дерматит по тялото

Атопичният дерматит по тялото (вашето или на детето ви) може да се развие навсякъде, но особено в областите с гънки (подмишници, лакти, колене). За да се успокои и възстанови кожата, и да се предотвратят бъдещи обостряния, трябва кожата едновременно да бъде третирана - с предписана от лекаря терапия във фазата на обостряне, често с кортикостероиди за локално приложение върху кожата, и да се възприеме ежедневна програма, съчетаваща подходящи емолиентни продукти за хигиена и грижа за кожата. Ето няколко съвета, които да имате предвид, за да ви помогнат.

 • Зачервени, неправилно очертани плаки (мокрещи при децата, по-сухи при възрастните) и тежка сухота (или ксероза) на кожата.
   
 • Силен сърбеж,нарушаващ качеството на живот и съня.
   
 • Засегнати области при новородени и кърмачета: лице (бузи, зоната около ушните миди), шия и крайници. Торсът може да бъде засегнат.
   
 • Засегнати области при деца: в гънките (шия, лакти, колене) и крайниците (ръце, китки, глезени).
   
 • Засегнати области при възрастни: гънки, китки, глезени и клепачи. Горната част на торса и раменете също могат да бъдат засегнати.

Кой е най-засегнат от атопична екзема?

Атопичният дерматит засяга предимно бебета и деца, но понякога продължава и в зряла възраст. Днес, 1 от 10 деца е засегнато* и в тези случаи симптомите започват в 45% от случаите през първите шест месеца от живота**. По-голямата част от дерматитите

 • Тайната на успокояването на атопичната кожа е в редовността. Следването на медицинското лечение на екзема и прилагането на емолиентни продукти за грижа гарантира видимо подобрение на атопичният дерматит.
   
 • Ако състоянието е във фаза на обостряне, посетете лекар, за да предпише подходящо лечение. Това ще успокои кожата и ще намали сърбежа. 
   
 • В допълнение, успокоявайте ежедневно кожата с прилагане на продукт за хигиена (за вана и/илидуш) и емолиентен крем. 
   
 • Във фазата на ремисия: продължете да използвате подходящ емолиентен почистващ продукт и нанасяйте емолиентен крем върху тялото всеки ден, за подсилване на кожната бариера. Това намалява сърбежа на сухата кожа и по този начин се разреждат обострянията и нуждата от медикаменти. 
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Като комбинирате подходящ емолиентен почистващ продукт под душа с емолиентен крем за грижа всеки ден, можете да успокоите и да разредите обострянията: това усилие е истински „бонус“.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

 • Успокояването и възстановяването на атопичната кожа започва още с душа: изберете изключително нежен почистващ продукт без сапун, който не нарушава pH-то на кожата. Взимайте душ с хладка вода (около 35°C).
   
 • Ограничавайте продължителността на душа до 5 минути.
   
 • Подсушавайте кожата, като нежно потупвате, а не търкате.
   
 • Нанасяйте емолиентен продукт за грижа за кожата веднъж или два пъти дневно върху сухите области на тялото: текстурата на крема или балсама е по-подхранваща и комфортна, а текстурата на млякото е по-свежа и лека (често предпочитана от мъже и деца).
   
 • За да приложите продукта, затоплете го между дланите си и след това го нанесете по цялото тяло, с нежни, широки движения до попиването му. По-флуидната формула под формата на спрей се нанася директно върху тялото.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

Открийте всички наши съвети за по-добър живот с атопична кожа
 

Обратно към началото