AD_NUTRITION_MATURE-SKIN-WOMAN_LARGE_2021
Съдържание

Какво е въздействието на слънцето върху кожата?

На 20-годишна възраст, кожата придобива тен, а слънцето сякаш не повлиява младостта й. На 30-годишна възраст се появяват първите бръчки от слънцето, а на 40-годишна възраст, се появяват кафяви петна (хиперпигментации) под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Естественото стареене на кожата, разбира се, е свързано с това, но не само. Въздействието на слънцето ускорява това явление. Как? По-долу и обяснението.

Ултравиолетовите лъчи предизвикват безпорядък в сърцето на клетките

Почти 90% от UVB и 80% от UVA лъчите се блокират естествено от кожата, но останалият процент достига до кожата ни повече или по-малко дълбоко в зависимост от човека. Когато ултравиолетовите лъчи достигнат до клетките, те предизвикват оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Обикновено този оксидативен стрес се коригира чрез естествени регулаторни механизми. Но с възрастта и при продължително излагане на ултравиолетови и по-специално UVA лъчи, този механизъм се претоварва и свободните радикали се увеличават.
Пряката последица от този оксидативен стрес е промяна в здравето на клетките. Например, UVA лъчите могат да нарушат правилното делене на клетките и по този начин да намалят естествената способност за възстановяване на кожата. По същия начин, те могат да увредят някои клетъчни протеини, които след това стават токсични за клетката. Обикновено тези токсини се елиминират по естествен път от клетките, но и в този случай, под въздействието на UVA лъчите, този метаболизъм се променя и се нарушава.
Оксидативният стрес води до разграждане на еластина и колагена, което води до отпускане на кожата, загуба на еластичност и стегнатост, както и до нарушаване на функциите на меланоцитите. 

Забележка: ефектът от слънцето обикновено настъпва по-рано при хората със светла кожа, която е по-малко устойчива на ултравиолетовите лъчи.

Какви са признаците на стареене на кожата?

Петна, бръчки... неизбежните признаци на стареене на кожата

Появата на кафяви петна

 Стареенето на кожата води до появата на петна, които преди това не са съществували. Тези признаци са особено видими на откритите места, като лицето, ръцете или деколтето. Най-често срещаните са пигментни петна (хиперпигментация) с различна степен на интензитет на цвета. Познати още като „старчески петна“, въпреки че могат да се появят във всяка възраст, те не са опасни за здравето. Те просто отразяват дисфункция в меланоцитите - клетките, които пигментират кожата. Тази нарушена функция се проявява и в обратна посока, като се появяват бели петна (хипопигментация) по кожата.

Защо слънцето увеличава появата на бръчки?

Други признаци на фотостареене са бръчките, които са повече или по-малко изразени и са резултат от загубата на тонус, еластичност и стегнатост на кожата, както и от нейната сухота. Не забравяйте, че прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи ускорява всички тези признаци.

Здравословен начин на живот за по-добра превенция

Чудодейно лекарство няма, но здравословният и отговорен начин на живот е важен съюзник в опазването на кожата, нейният слънчев капитал и младостта ѝ. С други думи, не се колебайте да: 

  • Нанасяте подходяща слънцезащита, когато и да излизате на слънце.
     
  • Яжте здравословна и балансирана храна, за предпочитане богата на антиоксиданти.
     
  • Избягвайте да натоварвате кожата с други вредни фактори, като тютюнопушене или алкохол.
     
  • Почиствайте и хидратирайте добре кожата си през нощта: за да забавите стареенето й, тя трябва да бъде добре демакиирана и добре овлажнена.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Допълнителна информация

Други съвети за чувствителна към слънцето кожа
 

AD_WEBSITE_ PDP_OAT_BLOC_2021 577x577 bloc avoine

Овес Rhealba®: уникален в света

Овес Rhealba®, нашето съкровище, култивирано чрез биологично земеделие, е растителната активна съставка с ребалансиращи, успокояващи и възстановяващи дерматологични свойства, вложен във всички наши продукти.

ОВЕС RHEALBA® 

Обратно към началото