AD_MODELS_WOMAN-LOOK-LEFT_2021
Съдържание

Подхранващ крем за лице: за кого? за какво?

Усещането за суха кожа на лицето е неприятно: между усещането за опъване, по-голямата чувствителност и появата на зачервяване или дори петна, кожата ви плаче за помощ! Правилната реакция: подхранвайте я дълбоко и ежедневно с подхранващ крем за лице. Защото ако кожата ви е суха, причината за това е липсата на мазнини (липиди) и незаменими мастни киселини. Последицата: „защитният“ филм (известен като „хидролипиден филм“) е променен, така че е по-малко устойчив на агресивните фактори на средата и по този начин кожата ви е отслабена. Какви са причините за сухотата на кожата? Каква рутина трябва да прилагам, за да успокоя и подхраня сухата кожа? Кой крем трябва да изберете за изключително подхранващо действие при много суха кожа на лицето? Нашите експерти споделят практическите си съвети как да възстановите меката и успокоена кожа.

РАЗБИРАНЕ НА СУХАТА МИ КОЖА

Суха или дехидратирана кожа: можете ли да направите разликата?

На сухата кожа ѝ липсват липиди, т.е. мастни вещества, които са от съществено значение за епидермиса, за да изпълнява ролята си на защитен щит срещу външната агресия, както и срещу изпаряването на водата. Признаци на сухата кожа: опъване, петна, зачервяване и дори раздразнение.

Дехидратираната кожа е лишена от вода: това състояние на дехидратация може да засегне всички типове кожа. Признаци на жадна кожа: матов тен, груба кожа, фини линии на дехидратация.

Затова е важно да давате на кожата си това, от което се нуждае: липиди за подхранване и укрепване в случай на суха кожа, вода в случай на дехидратация. А не обратното...

Дехидратирана ли е кожата ви?

Прочетете нашите съвети за хидратираща грижа за кожата

Какво представлява сухата кожа?

Основните неща накратко:

  • Какво виждаме и какво усещаме: опъване, зони на залющване на кожата, малки бръчки в определени зони на лицето.
  • Какво се случва: Сухата или много сухата кожа е кожа с липса на липиди в епидермиса (горния слой на кожата), както и в защитния филм на кожата, наречен хидролипиден филм. Кожата не е добре защитена, бариерната ѝ функция е нарушена. Какви са последствията? От една страна, кожата не задържа толкова добре водата и се дехидратира. От друга страна, тя е по-уязвима към външни агресии. Ето защо тя трябва да бъде подхранвана, хидратирана и защитавана.
    Сухотата може да е генетична (суха кожа по наследство- от майка на дъщеря) или свързана с възрастта (около менопаузата) или с употребата на неподходяща козметика или лекарства.

Отне ми известно време да осъзная, че имам суха кожа, че това е нейната природа и че трябва да ѝ помогна да се защити и възстанови с правилните продукти за грижа за кожата, т.е. подхранващи, а не само хидратиращи. Оттогава адаптирах рутинните си програма и усещам, че кожата ми е с повече блясък и по-еластична.

Марин, на 28 години.

Суха кожа: числа, които трябва да знаете

1/3

от хората имат суха кожа

59,1%

от жените в ЕС имат суха кожа

42,8%

от мъжете в ЕС имат суха кожа

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

Сухата кожа е по-чувствителна към всички външни въздействия и подхранващият крем, който нанасяте, ще бъде нейният първи щит, така че не се колебайте да го нанасяте сутрин и вечер.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Да правите

  • Прилагайте адаптирана подхранваща грижа за кожата, т.е. специално разработена за суха или много суха кожа. Нанасяйте продуктите за грижа за кожата внимателно, сутрин и вечер, с върховете на пръстите си. И избирайте подходящ продукт за почистване на грим, който да се нанася с многократен памучен тампон, който е по-мек от тампоните за еднократна употреба. 
  • Адаптирайте диетата си, като пиете много вода и наблягате на витамините, особено на витамин А, микроелементите и мастните киселини (омега 3, 6 и 9), които се съдържат в мазните риби, но също и в храните от животински произход, като черен дроб или масло, или в цветните плодове и зеленчуци (пъпеш, кайсия, морков, домат и др.).

Да избягвате

  • Слънцето! Всеки ден, дори когато слънцето не грее, не забравяйте да предпазвате лицето и шията си от ултравиолетовите лъчи със слънцезащитен крем с висока степен на защита SPF50+.

Ефективната грижа за кожата означава да изберете правилните продукти и да възприемете правилните навици! За да намалите видимите признаци на сухота по лицето си и да успокоите напрежението и дискомфорта, изберете рутинна програма, която включва нежно почистване и подходяща грижа. Следвайте нашите експертни съвети.

Как да почистваме правилно сухата кожа?

  • Независимо дали носите грим, или не, почистването е първата стъпка от рутинната грижа за красотата, за да поддържате кожата си сияйна и балансирана сутрин и вечер. За по-голям комфорт на кожата, и особено при много суха кожа, използвайте почистващ лосион (особено през зимата) и го нанасяйте с върховете на пръстите си. А за да спестите време, не се колебайте да използвате мицеларна вода с почистващ и хидратиращ ефект 2 в 1.
  • Ако сте избрали лосион, нанесете го с върховете на пръстите си с леки кръгови масажни движения: това движение е щадящо за кожата и ѝ позволява да се успокои, без да създава напрежение. След това го отстранете внимателно с памучен тампон. Ако предпочитате мицеларна вода, нанесете я върху лицето, очите и устните си с памучен тампон за многократна употреба, който често е по-мек от памучните тампони за еднократна употреба.

Как да подхранвате сухата или много сухата си кожа?

  • Сутрин нанесете по-богат, подхранващ крем, който ще послужи и като основа за грим. Това е най-важната стъпка, за да може кожата ви да изпълнява ефективно ролята си на бариера. За ефективно подхранване на сухата кожа се препоръчва и нанасянето на подхранващ крем вечер: подхранването на кожата два пъти дневно ще възстанови нейната еластичност, мекота и блясък по-бързо и трайно. Това приложение може да се прави ежедневно, като лечение през зимата или след като кожата е суха поради използването на неподходяща козметика, заболяване, умора и т.н.

Адаптираните грижи

Дерматологичен хидратиращ богат крем

BIOLOGY Дерматологичен хидратиращ богат крем

Успокоява - Предпазва - Хидратира

Дерматологична подхранваща грижа

BIOLOGY NUTRI Дерматологична подхранваща грижа

Подхранва - Предпазва - Хидратира - Успокоява раздразненията и сърбежа*

Дерматологично демакииращо мляко

BIOLOGY Дерматологично демакииращо мляко

Премахва грима - Хидратира - Почиства

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Научете повече

Научете повече за сухата кожа

Обратно към началото