AD_FRAGILE SKIN_FACE_WOMAN_LOOKING IN MIRROR_2021
Съдържание

Как да успокоим зачервяването на лицето след лазерно лечение?

Подлагали ли сте се на лазерно лечение, за да премахнете малки петна, белези или видими капиляри по лицето си? Оттогава кожата ви е червена? Има ли петна и усеща ли се парене там, където е използван лазерът? Това е съвсем нормално, тъй като лазерното лечение води до временно възпаление непосредствено след процедурата. Така че ще мине! Но ние можем да ви помогнем да се грижите за кожата си с много лесна третираща грижаза кожата, за да я успокоите и възстановите след лазерното лечение. 

Какви третираща грижа или кремове за редуциране на зачервяването трябва да прилагате върху лицето си след лазерно лечение? Как можете да успокоите кожата си и да накарате зачервяването да изчезне? Нека Ви разкажем всичко!

Какви са последствията от лазерното лечение на лицето?

Основните неща накратко:

  • Това, което виждаме, е това което усещаме: непосредствено след процедурата, в зависимост от вида на използвания лазер, кожата ви може да има леки симптоми (зачервяване или подуване на третираните зони за 3 до 15 дни) или малко по-видими последици, които са подобни на „синини“ и се развиват като такива: първоначално тъмносини или черни, след това стават виолетови, червени, розови и после жълти, преди да избледнеят трайно. Възможно е също така да се появи подуване (оток), усещане за затопляне (зачервяване), усещане за пощипване, парене и зачервяване на лицето. Временното зачервяване след лазера се дължи на „загряването“ на кожата. 
  • Какво се случва: Това зачервяване се дължи на увеличаването на притока на кръв в кръвоносните съдове. Този кръвен поток ще бъде разрушен от топлината на лазера, което ще доведе до изчезване на зачервяването.

За да се отърва от постоянните зачервявания по лицето си, се подложих на лазерна процедура. Когато приключи, кожата ми имаше малки, много черни петна, като синини. Лекарят ме беше предупредил, така че не се притеснявах, но си нанесох крем, специално предназначен за този вид процедури, и сега, няколко седмици по-късно, нямам и следа от тях.

Матилд, на 38 години
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

След лазерна процедура кожата е възпалена (зачервяване, флъшове и др.), затова е важно да не се излагате на слънце през следващите 2-3 седмици. Слънцезащитата трябва да се прилага ежедневно.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

За да успокоите зачервяването на кожата си след лазерно лечение и да подпомогнете заздравяването, се препоръчва да прилагате специална рутинна грижа за кожата. Първо, важно е да подготвите кожата преди лазерната процедура, за да ограничите зачервяването. След лазерното лечение трябва да действате, за да улесните изчезването на зачервяването и малките корички. Какви са правилните навици и стъпки, които да предприемете по време на тези два етапа? Нека Ви разкажем всичко!

Да правите

Преди процедурата: подгответе кожата си, като я почиствате сутрин и вечер с подходящ продукт за грижа, който не я влошава, и се уверете, че тя е хидратиранаи успокоена: това включва, разбира се, продуктите за грижа, които прилагате, но също така и здравословен начин на живот, който свежда до минимум дразнещите фактори за кожата ви.

Да избягвате

  • След лечението избягвайте да се излагате на слънце или силен студ и се хранете здравословно и балансирано с много витамини, които са полезни за кожата.
  • Не забравяйте също така да намалите консумацията на алкохол, кафе и пикантни храни, тъй като те стимулират разширяването на кръвоносните съдове. От друга страна, трябва да се предпочитат храни, богати на добри мастни киселини.

След лечението приоритет е да се възприеме правилна рутинна третираща грижаза успокояване на последиците от лечението (зачервяване, червенина и дискомфорт), а след това да се полагат грижи за кожата, за да може тя да се възстанови правилно. Ето 3 лесни стъпки, които да предприемете.

Как да успокоим лицето след лазерно лечение?

Непосредствено след процедурата нанесете охлаждащ спрей и успокояващ крем, за да успокоите усещането за парене, топлина и зачервяване. През следващите дни внимавайте да не разчесватеобразувалите се малки корички, за да избегнете инфекция и формиране на белези. Изберете душ вместо вана, за да не намокрите кожата си прекалено, и подсушете лицето си, като го потупате с мека кърпа, без да го търкате. Можете да си сложите грим, но не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем (минимум SPF30), ако излизате навън. 

Как да почиствате, хидратиратеи защитавате кожата си след лазерно лечение? 

Сутрин и вечер почиствайте кожата си с продукт, адаптиран за чувствителна и крехка кожа: важна стъпка за успокояване на зачервяванията. Лосион, гел, вода... изберете текстурата, която предпочитате. Уверете се, че използвате памучни тампони за многократна употреба, които са по-нежни и по-малко агресивни от тези за еднократна употреба.

След това изберете и нанесете хидратиращкрем против зачервяване или възстановяващ хидратиращ крем. Нанесете малко количество от крема върху върховете на пръстите си и потупайте върху лицето си преди нежно да го разнесете. Избягвайте да нанасяте крема с кръгови движения, които често са твърде силни и водят до засилване на зачервяването. 

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Научете повече

Научете повече за кожата, която е склонна към зачервяване

Обратно към началото