AD_REACTIVE SKIN_FACE_WOMAN_2021
Съдържание

Как да успокоите лицето си, когато имате реактивна кожа, която се изчервява?

Студ или жега, стрес или любов от пръв поглед: дали лицето ви ви предава, защото кожата ви се зачервява? Щипе ли и зачервява ли се кожата ви понякога, което се превръща в истински дискомфорт? Това е така наречената реактивна кожа. Защо кожата се зачервява? Какво обяснява тази чувствителност? Кой крем за грижа за кожата или успокояващ крем трябва да нанесете върху лицето си, за да успокоите реактивността на кожата и да намалите зачервяването? Ето всички съвети, от които се нуждаете, за да се отървете от зачервяването.

Какво представлява реактивната кожа, която се зачервява?

Основните неща накратко:

  • Това, което виждаме, е това, което чувстваме: кожата ви не може да го понесе повече! Тя е опъната, , пареща и понякога дори със сърбеж. Налице са и червени петна (наречени „еритем“), които се появяват и изчезват. Тази реактивност може да бъде предизвикана от стрес, топлина или студ, нанасяне на продукт или дори вода, триене и др.
  • Какво се случва: реактивната кожа, която се зачервява, е нетолерантна кожа, която не може да се справи с агресията. На първо място, кожата не е правилно защитена. С други думи, тя вече не изпълнява правилно своята защитна роля, пропусклива е и се дехидратира, което благоприятства проникването на потенциално дразнещи агенти. Тъй като не е добре защитена, кожата ви реагира прекомерно на фактори, които не оказват влияние върху други видове кожа: това е известно като хиперреактивност на кожата. Сред факторите, които предизвикват зачервяване на лицето, различаваме външни фактори, свързани със заобикалящата ни среда (козметика и тоалетни принадлежности, замърсяване, вода, студ, топлина, всякакви температурни колебания, UV радиация от слънцето и/или химически фактори), и по-лични фактори, като например някои хормонални или емоционални фактори (по-специално стрес и тревожност). Освен това светлата кожа е най-засегната.

Когато съм стресирана, кожата ми се зачервява и става неприятна. Така че се опитвам да намеря подходящ продукт за грижа за кожата, за да се отърва от зачервяването, а също така се налага да се справям със стреса. С течение на времето открих, че като се грижа за кожата си всеки ден и избирам подходящ успокояващ крем против зачервяване, успявам да намаля раздразнителността ѝ и зачервяванията са по-малко видими.

Клер, на 38 години

Реактивна кожа: числа, които трябва да знаете

60%

от засегнатите хора са жени

25 години

възраст, от която се проявява това състояние

37,6%

от европейското население има реактивна кожа

Деликатност на епидермиса, общ патофизиологичен механизъм на акне вулгарис, розацея и реактивна кожа, включващ активиране на инфламазомите. Габриела Фаброцини,

Peaux sensibles, peaux réactives, L.Misery Annales de dermatologie et de vénéréologie (2019) 146, 585-591 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Думата на експерта

За да запазите кожата си без зачервявания, избягвайте да я натоварвате твърде много. Можете да направите това, като опростите ежедневната си грижа за кожата, например: да не използвате твърде много продукти и да използвате нежни движения.

Д-р Марко Амбонати, Дерматолог

Да правите

  • Почиствайте, хидратирайте и третирайте. За да ограничите зачервяването на лицето, е важно да използвате нежни, неагресивни и неароматни продукти. Тъй като този тип чувствителна кожа изисква подходяща грижа, използването на този тип продукти ще избегне рисковете от алергии и раздразнение на кожата. Лице, което показва зачервяване, е лице, което лесно се дехидратира, а тази сухота допринася за персистиране на зачервяването.
  • Водетездравословен начин на живот. За да се справите ефективно със зачервяването на лицето и да успокоите реактивната си кожа, от решаващо значение е също така да имате отличен начин на живот и здравословна, балансирана диета.

Да избягвате

Алкохолът, кафето и пикантните храни трябва да се намалят. Те подпомагат разширяването на кръвоносните съдове. Трябва да се предпочитат храни, богати на добри мастни киселини (като риба, особено сардини, растително масло, сирене, , черен шоколад, авокадо, бадеми и яйца). 

Ефективната рутинна програма се състои от правилните продукти и правилните действия! За да намалите видимите признаци и зачервяването на лицето с течение на времето и да успокоите опъването, зачервяването и пощипването на чувствителната и реактивна кожа, въведете рутинна програма, която включва нежно почистване, хидратиранеи грижа. Как да избирате продукти за грижа за кожата, за да отстранявате грима, да хидратиратеи да третирате зачервяванията? Нашите експерти ви дават съвети как да избирате и прилагате продуктите за грижа за кожата.

Как да почиствате и отстранявате грима от
реактивна кожа?

  • Започнете с избора на неароматен продукт за отстраняване на грим, който е дерматологично тестван върху чувствителна кожа. Независимо дали носите грим, или не, почистването е първата стъпка в рутинната програма за красота, за да премахнете замърсяванията, да защитите и хидратирате реактивната си кожа, като по този начин намалите зачервяването!
  • Сутрин и вечер нежно почиствайте лицето и шията си с почистващ продукт - лосион, гел, мицеларна вода... изберете сами. Ако изберете лосион, нанесете го с върховете на пръстите си с леки кръгови масажни движения. Това движение е щадящо за кожата и ѝ позволява да бъде успокоена, без да създава дискомфорт. След това го отстранете внимателно с памучен тампон.
    Ако сте почитатели на мицеларната вода, нанесете я върху лицето, очите и устните си с памучен тампон за многократна употреба, който често е по-мек от памучните тампони за еднократна употреба

Как да се грижите за реактивната си кожа, за да успокоите
зачервяването?

Сутрин и вечер: нанесете хидратиращ и успокояващ крем за лице, адаптиран към чувствителната ви кожа, който ще успокои кожата ви и ще се грижи за локалните зачервявания. Поставете малко количество крем върху върховете на пръстите си и внимателно го нанесете върху лицето си. Потупвайте с него кожата в областите, които са зачервени и горещи, особено бузите и носа, а при необходимост и брадичката. Избягвайте да нанасяте крема с кръгови движения, които често са твърде силни и водят до засилване на зачервяването

РЕАКТИВНА КОЖА

BIOLOGY CALM

Дерматологично успокояваща грижа

Този дерматологичен и био сертифициран продукт за грижа за кожата успокоява усещанията за дискомфорт и парене, защитава и хидратира реактивната кожа.

Научете повече

BIOLOGY CALM

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Научете повече

Научете повече за кожата, която е склонна към зачервяване

Обратно към началото